Насловна Друштво Број руских туриста смањен за трећину због „негативне медијске атмосфере“

Број руских туриста смањен за трећину због „негативне медијске атмосфере“

7
ПОДИЈЕЛИ

У последњих неколико недеља број грађана Русије који се интересују за путовање у Црну Гору смањио се за једну трећину, саопштава лист „Коммерсант“. Узрок смањеног интересовања се објашњава „негативном медијском атмосфером“ која је створена око Црне Горе после изјава руског Министарства спољних послова и Федералне туристичке агенције „Ростуризм“.

Консултовани актери руског туристичког тржишта изјавили су за лист „Коммерсант“ да је интересовање грађана Русије за одмор у Црној Гори опало откако су руске власти окарактерисале ситуацију у тој земљи као нестабилну. Конкретно, 20. априла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да у Црној Гори настаје ситуација која није повољна за грађане Русије.

„У контексту наглог погоршања билатералних односа које је испровоцирала Подгорица, као и чланства Црне Горе у НАТО-у чија се реализација очекује у најскорије време, а такође у контексту одлуке о потпуном придруживању санкцијама Европске уније против Русије коју су црногорске власти саме иницирале, примећујемо бујање антируске хистерије у тој земљи. Бележимо раст негативног односа према руском бизнису и нашим сународницима, распиривање негативног расположења према Русији и њеним грађанима у црногорском друштву које подгрева владајућа коалиција. Не искључујемо могуће провокације, хапшења из сумњивих разлога и покушаје изручивања држављана Русије трећим земљама, пре свега Сједињеним Америчким Државама“, рекла је Захарова. Она је одлуку црногорских власти да продуже рок безвизног боравка грађана Русије у Црној Гори на 90 дана окарактерисала као „смицалицу“. После ове изјаве Марије Захарове шеф „Ростуризма“ Олег Сафронов позвао је туристичке агенције да информишу своје клијенте о неповољној ситуацији у Црној Гори.

„У овом тренутку званично изнети ставови Министарства спољних послова Русије и ’Ростуризма’ у вези са неповољном ситуацијом у Црној Гори јасан су сигнал свим структурама туристичке индустрије у Русији да интереси безбедности и здравља држављана Русије морају бити приоритет“, рекао је у коментару за „Руску реч“ Виктор Колбановски, директор Балканског центра за међународну сарадњу.
Да ли је интересовање заиста смањено?

Како је истакнуто у Асоцијацији туристичких агенција Русије, динамика резервисања туристичких путовања у правцу Црне Горе је управо од треће декаде априла опала за 25-30% у односу на претходне недеље. Сергеј Толчин, директор за продају у туристичкој агенцији „Интурист“, наводи сличне бројке. Према подацима које он износи, интересовање за Црну Гору је у протеклих неколико недеља смањено за 30-40%. Са друге стране, извршни директор Асоцијације туристичких оператера Русије Маја Ломидзе изјавила је да ће тек крајем маја моћи коначно да се оцени утицај изјава руског Министарства спољних послова на интересовање за пут у Црну Гору.

Ирина Тјурина, представница Руског савеза туристичке индустрије, сматра да је пад интересовања карактеристичан за ово доба године. По њеним речима, интересовање је смањено у свим правцима јер клијенти после мајских празника још увек нису почели да уплаћују новац за туристичка путовања током лета. Тјурина, додуше, истиче да су поједини туристички оператери заиста забележили мањи број отказаних путовања у Црну Гору (једно или два путовања по сваком оператеру). И Сергеј Толчин говори о сезонском паду интересовања. „Изјаве власти су одиграле извесну улогу, али она није велика“, истакао је он у коментару за „Коммерсант“.

Међутим, туристичке агенције су ставиле на располагање податке по којима је интересовање за Црну Гору мање у поређењу са истим периодом прошле године. Агенција за онлајн куповину туристичких аранжмана „Онлинетур.ру“ је израчунала да је сада Црна Гора на листи свих туристичких дестинација заступљена са 1,1%, што је 3,5 пута мање него у мају прошле године када је била заступљена са 3,7%. Представник агенције „Онлинетур.ру“ Игор Блинов сматра да је на то могла утицати Турска која се вратила на масовно тржиште у Русији и одвукла један део туриста. Према другим подацима (Травелата.ру), интересовање за туристичка путовања у Црну Гору од 1. априла до 15. маја опало је за 14% у поређењу са прошлом годином.

У сегменту самосталних путовања такође је приметан пад интересовања за Црну Гору. Представници онлајн сервиса за продају карата авионских компанија ОнеТwоТрип саопштавају да је у првом кварталу интересовање за летове у Црну Гору опало за 10% у поређењу са истим периодом прошле године. Према подацима руског туристичког онлајн сервиса „Туту.ру“, удео Црне Горе у структури продаја авионских карата у иностранство током летњег периода је за годину дана опао са 10,2% на 6,6%.

Црна Гора је једна од популарних летњих туристичких дестинација грађана Русије, подсећа лист „Коммерсант“. Руски савез туристичке индустрије (РСТ) наводи податке, позивајући се на базу података пограничне службе ФСБ, да су грађани Русије током 2016. године реализовали 254.200 туристичких путовања у Црну Гору.

Шта не ваља у црногорским одмаралиштима?

У ексклузивном коментару за сајт „Руска реч“ независни политиколог др Никита Бондарев је рекао да ће динамика одлазака руских туриста у Црну Гору моћи тачно да се оцени средином јуна, с тим што ће грађани Русије који редовно одлазе на одмор у Црну Гору, највероватније отићи и ове године: „Тамо ће свакако отићи они који имају некретнине у тој земљи, или они који су тамо стекли добре пријатеље“.

crna-gora-009

Међутим, по његовим речима, црногорска одмаралишта нису опасна само због онога о чему говоре руско Министарство спољних послова и руска телевизија. Далеко већу опасност, по мишљењу овог политиколога, представља неповољна еколошка и епидемиолошка ситуација у многим већим црногорским одмаралиштима о којој се стално дискутује у блоговима, на форумима и друштвеним мрежама руског интернета, а недавно је та тема разматрана и на Првом каналу руске државне телевизије. Конкретно, реч је о некаквој локалној цревној инфекцији која по речима Никите Бондарева често напада туристе у Црној Гори зато што се канализација испушта директно у море. „Ђукановић и његова екипа су 27 година на власти и за то време се нису побринули за побољшање квалитета водовода, канализације и чистоће“.

Са Бондаревом се слаже и Виктор Колбановски. По његовим речима санитарно-епидемиолошка ситуација у одмаралиштима Црне Горе изазива све већу забринутост. „Услед одсуства савремених објеката за пречишћавање, а у појединим местим и директног избацивања канализације, морска вода је постала извор опасне вирусне инфекције од које се заразе многи туристи у Црној Гори из Русије и других земаља. Црногорске власти свим средствима скривају праве информације о санитарном стању црногорских одмаралишта и статистику случајева заразе међу туристима“, рекао је експерт.

Опште је познато да је Црну Гору у другој половини прошле деценије захватио талас новоградње, умногоме захваљујући приливу руских инвестиција, и да је услед тога у приморским насељима удвостручен, а понегде и утростручен број хотела и стамбених зграда. „Међутим, системи канализације су остали стари, а они су предвиђени само за људе који стално живе у тим насељима. Црногорске власти су биле заузете око питања везаних за увлачење земље у НАТО по сваку цену и нису обраћале практично никакву пажњу не само на развој, него чак и на редовни ремонт постојећег система објеката за пречишћавање комуналних отпадних вода. Услед тога су воде ’еколошког бисера’ Јадрана, претворене у извор опасних инфекција и болести“, закључио је Колбановски. Он је такође истакао да је нова опозициона коалиција која је дошла на власт после локалних избора у Будви, Котору и Херцег Новом буквално принуђена да вади кестење из ватре које је наследила од Ђукановићевог режима.

Каква ће бити даља политика Русије према Црној Гори?

Забрана увоза црногорских вина „Плантаже“ из санитарних разлога био је први одговор на стриктну антируску спољну политику Подгорице, у коју спада и упућивање директних оптужби Кремљу за наводни покушај свргавања актуелне власти у октобру 2016. године и саботажу евроатлантске интеграције Црне Горе, а главни циљ те интеграције, како су саме црногрске власти у више наврата признале, јесте јачање НАТО-а и САД на Јадрану и Балкану, и сужавање хипотетичких могућности Москве да појача свој утицај у региону.

Говорећи о перспективама руско-црногорских односа после коначног уласка Црне Горе у НАТО, планираног за 5. јун, Никита Бондарев није искључио могућност да Русија настави политику ограничавања сарадње са овом земљом:

„Мислим да Русија може забранити чартер летове у Црну Гору, што би могао бити озбиљан ударац за туристички сектор црногорске економије. Вероватно ће бити предузете и неке мере на нивоу туристичких оператера и нових изјава Министарства спољних послова РФ. Али све је то, наравно, требало учинити раније, пре годину или две. Тада би то можда имало смисла“, закључио је експерт.

Има, међутим, и другачијих мишљења. Један од лидера рускојезичне дијаспоре у Црној Гори Александар Хргиан у интервјуу за „Коммерсант“ изнео је сумњу да ће се односи између двеју земаља и даље заоштравати. По његовој процени, у Црној Гори има стално место боравка око 15.000 држављана Русије, а 200.000 руских туриста и власника некретнина сваке године долази током лета. Поред тога, многи представници дијаспоре, који су често наклоњени Ђукановићу и антируски настројени, негирају да постоји било каква опасност по безбедност туриста у Црној Гори, оптужујући за све „званичну руску пропаганду“. У разлоге за узнемиреност поводом безбедности држављана РФ сумњају и многи радници туристичке индустрије Русије који не желе да остану без зараде.

(ruskarec.ru, Катарина Лане)

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Cijela ova glupa priča može nam dočarati kakav je bio život nesrećnih Poljaka, Čehoslovaka, Mađara pod ruskom upravom. Je li vam sad jasno zašto su jedva dočekali da im vide leđa, nijesu se mjesec dana trijeznili pošto su ih ispratili. Mi smo živjeli u prilično slobodnom društvu i nijesmo imali predstavu kako se živi iza “gvozdene zavijese“. Sjećate li se budala koje su na mitingu u Nikšiću uoči “antibirokratske revolucije“ skandirali: “Hoćemo ruse!!!“
  Dva su izlaza iz ove situacije. Možemo se spradi sa njima za što ima tema i materijala na pretek. Ponašaju se kao ostavljena ljubavnica, još malo pa će nam sipati kisjelinu u oči ili će nam odsjeći onu stvar. A možemo kao onaj ludak iz Sjeverne Koreje da se naoružavamo. Do Moskve je 3000km, znači treba nam par nuklearki dugog dometa; ako nas Poljaci pušte da se primaknemo možemo ih gađati i sa onima srednjeg dometa:))

  • 0
   0

   Одлична ти је ова друга опција. Мени се чини да би Руси то највише вољели. А и Американцима би то савршено одговарало, да мало „релаксирају“ старе НАТО чланице. Узгред, би ли те ракете правио 19. децембар?

   По претходном посту је јасно чему се нада корумпирана, купљена режимска багра. Значи, њима би рат са Русијом био идеално средство за одржање на власти, што значи на извору пљачке. Како се све овдје распада, прије свега економски, мислим да ће та „нуклеарка“ прво пући овдје, али ће селективно почистити неке главе. А удбаша Комлена ћемо старим методом – ражањ и јабука у устима. Гњев народа је зајебана ствар мој Комлене покојни ?

  • 0
   0

   Комлене, ви марширате у свијетлу НАТО будућност са задњицама горе а главама доље. и већ су вас „наоружали“, што кратким а што дугим (дометом), и истурили напријед)))))

   И нису Руси били у Источној Европи него Совјети. Систем је тада био једнопартијски а не вишепартијски као сада. Власт се у Русији промјенила од 1991 за разлику од државолике творевине.
   Већина Генералних Секретара ЦК КП СССР нису били етички Руси. Највише их је било Украјинаца, нешто Јевреја а најпознатији је био Грузин.
   За тако старо магаре требао си знати барем оволико.

   И још нешто. Да ли ти, стари магарче, знаш да Мађарска има изванредне односе са РФ. Да ли ти је познато да је већ 150 000 (сто педесет хиљада) Словака подписало за референдум о забрани НАТО база у Словачкој као први корак а потом референдум о изласку из НАТО?
   Ето толико о твојим инсинуацијама из АНБ.
   А ми ћемо да вам јебемо мамицу ускоро.
   Е МОРТЕ МОНТЕНЕГРО.

 2. 0
  0

  Jos to moze da se popravi. Sada je potrebna kampanja i konkretno delanje da se tim fasistima prihodi smanje makar za 2/3. Tu bi trebala efikasna kampanja i na trzistu Srbije(ta olos Vucica im pomaze), jer su njihovi prihodi od pravoslavnih turista svojevrsno oruzje za antipravoslavnu histeriju, progon i asimilaciju. Realno je da ove godine trpe gubitke od oko pola milijarde, sto bi bila katastrofa za taj sljam i talog ljudski.

 3. 0
  0

  Komlen naravno, kao i svaki podržavalac NATO-a, ISIL-a, „Al-Kaide“ i ostalih zločinačkih organizacija, zlo vidi samo u rusima! Niko ne kaže da su Rusi „anđeli“ i savršeni, ali u odnosu na ove druge, pravi su „amateri“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here