Насловна Политика Брнабић Марковићу: Очекујем поштовање права Срба

Брнабић Марковићу: Очекујем поштовање права Срба

5
ПОДИЈЕЛИ

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић је, у разговору са премијером Душком Марковићем, на маргини Самита Америчко-јадранске повеље у Подгорици, поручила да Србија жели да се настави плодотворну сарадњу са Црном Гором али и да Црна Гора мора да поштује права Срба. 

Премијери двије земље су разговарали и о питању положаја Срба у Црној Гори, на шта је Брнабић нагласила да очекује поштовање права Срба, њиховог језика, идентитета и културног насљеђа.

Предсједница Владе Србије је поздравила напредак Црне Горе на путу ка чланству у Европској унији и истакла да успјешан пут једне државе ка ЕУ доприноси приближавању цијелог региона истом циљу.

Она је указала на чињеницу да постоји обострани интерес за реализацију заједничких пројеката, прије свега у области саобраћаја и инфраструктуре, па је са Марковићем разговарала о обнови жељезничке пруге Београд – Бар, изградњи ауто-пута Београд – Бар и другим пројектима.

Једна од заједничких тема била је и сарадња у области туризма, информационих техонологија и пољопривреде.

Брнабић: Дијалог Београда и Приштине биће подигнут на председнички ниво

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије учествовати у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији. Прво бих хтела да кажем да је мој утисак да је тај дијалог већ почео и да је председник Вучић покренуо унутрашњи дијалог.

„Дијалог Београда и Приштине по свему судећи је подигнут на председнички ниво, тако да ће председник да га води, а влада ће пружити помоћ и подршку, те имплементирати све што може“, рекла је Брнабић за ТВ Прва у Подгорици.

Она је рекла да је Србија испунила већи део Бриселског споразума и да је сада на Приштини да испуни што је потписано.

Према њеним речима, пре свега Приштина треба да имплементира Заједницу српских општина и Србија је око тога сагласна са САД и другим силама.

Казала је да у Подгорици није планиран састанак са косовским председником Хашимом Тачијем који учествује на самиту, са којим се само поздравила у пролазу.

Брнабић се састала и са Мајклом Пенсом

Брнабић је новинарима пренела и да је Мајкл Пенс, са којим се састала на маргинама самита Америчко-јадранске повеље, изразио задовољство због посвећености српске владе наставку сарадње са САД.

„Потпредседник Пенс је изразио задовољство састанком са председником Србије Александром Вучићем и генералном посвећеношћу Владе Србије да идемо у даљу сарадњу и имплентацију договора око боље сарадње и економске и пословне и војно-безбедносне али свакако, увек, уз поштовање потпуне војне неутралности Србије“, рекла је премијерка.

Она је оценила да је њој „донекле било лакше од других колега са Западног Балкана“ зато што је недавним састанком Вучића и Пенса „дијалог државног врха Србије и САД већ почео и иде јако добро“.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ma$a jeli moguce da je dosa vakat da se stobom slazem, jer od ove dvije ,,premijerke,, neznam koja mi je ljepsa, i za jednu i za drugu mozemo rec da su porodice ,,osrecile,,.
  Ova ,,Vasa,, koja izadje iz Milove pozadine i ova ,,Nasa,, koja izadje iz Vuckove pozadine.

 2. 0
  0

  Испирање уста са правима Срба. Сјутра ће да каже да је осмотрила и да је закључила да се права Срба већ поштују на одговарајући начин. Шта би се друго…….. могло очекивати?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here