Насловна Друштво Брнабић: ЕК још не одговара у вези са хрватским таксама за храну...

Брнабић: ЕК још не одговара у вези са хрватским таксама за храну из Србије

0
ПОДИЈЕЛИ

Из Европске комисије (ЕК) још није стигао одговор на писмо којим је српски министар трговине Расим Љајић затражио реаговање поводом одлуке Хрватске да повећа цијену таксе на увоз воћа и поврћа и за Србију, рекла је данас премијерка Србије Ана Брнабић, преноси Бета.

Из Европске комисије још нисмо добили ништа званично„, рекла је Брнабић новинарима послије сједнице министарског Савјета за иновационо предузетништво и иновационе технологије и изразила очекивање да ће тај проблем сама Хрватска ријешити током следеће седмице.

Хрватска је недавно усвојила мјере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници, и уз то 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ. Тако се такса уместо досадашњих 90 куна (12 евра) сада наплаћује 2.000 (270 евра).

Хрватске власти су одлуку образложиле намјером да заштите домаће пољопривреднике од прекомјерног увоза.

Премијерка Србије Ана Брнабић је казала да уколико власт у Хрватској не буде реаговала, очекује интервенцију Европске комисије.

„Очекујем и надам се да ће се то што прије ријешити, без потребе да се ЕК меша, али ако се то не догоди следеће седмице, сигурна сам да ће се умешати ЕК“, рекла је Брнабићева.

Она је потврдила да ће у понедељак у Сарајеву бити одржан састанак држава региона које су погођене мјерама Хрватске.

Брнабићева је рекла да ће са тог састанка бити послат предлог надлежнима у Хрватској како да ријеше проблем, односно како да буде измијењен правилник којим је Хрватска увела таксе на увоз производа из трећих земаља.

Она је казала да је хрватски министар пољопривреде разговарао телефоном са српским министром Браниславом Недимовићем.

„Добили смо увјеравања да није била намјера да се забрани увоз из трећих земаља, укључујући и Србију. Десило се, међутим, супротно“, рекла је Ана Брнабић.

Према њеним речима, проблем је што је Хрватска измјеном правилника прописала да накнада, односно такса на увоз износи 270 евра по биљној врсти, а не по камиону у коме има неколико биљних врста, док је просек у ЕУ између 22 и 23 евра.

Брнабићева је додала и да је жалбу ЕК на поступак Хрватске данас упутио и Форум регионалних привредних комора.

извор:Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here