Насловна Издвојено Брковић: Смијените Ђељошаја због злочина у холу Скупштине

Брковић: Смијените Ђељошаја због злочина у холу Скупштине

13
ПОДИЈЕЛИ

Ванредни члан ЦАНУ Јеврем Брковић реаговао је данас поводом рециклирања Рјечника црногорског народног и књижевног језика, од стране посланика Албанске алтернативе Ника Ђељошаја. Брковић је оптужио албанске интелектуалце као и бивше чланове ДАНУ да су криви за хајку против Рјечника која је довела до његовог рециклирања у холу Скупштине. 

Да подсјетимо, Ђељошај је јуче у холу Скупштине исјекао неколико страница Рјечника ЦАНУ, да би их затим ставио у апарат за уништавање папира, како би их „рециклирао“. Ђељошај је свој чин оправдао тиме да је садржај Рјечника неприхватљив за Албанце. Назвавши Рјечник црногорског народног и књижевног језика књигом од „изузетне научне вриједности“, Брковић је данас на порталу Аналитика изјавио, да је незамисливо да човјек може доћи на толико сулуду идеју да рециклира књигу без обзира на озбиљне грешке, које су се могле исправити, за које се могао наћи начин да се дође до њиховог правог значења и тумачења.

Правдавши издање ЦАНУ он је истакао да су се одмах по издању првог тома нашли ловци на грешке међу којима је први Ђељошај који се „нашао погођен тумачењем одреднице Албанац и албанизација.“

„Прва његова реакција била је да се Рјечник спали. За послаником и „знанствеником“ Ђељошајем повео се дублерски Факултет за црногорски језик и књижевност, његов декан и одреда сви његови послушници“, нагласио је Брковић.

Криви су Албанци и ДАНУ

Брковић је осудио дневни лист „Побједа“ да је отворила странице за полемику, која се убрзо претворила у хајку невиђених размјера, какве до ових дана није било у црногорском културном животу.

Како наводи Брковић, из дана у дан хајка је добијала особености ригидне осуде и Рјечника и Академије и Савјета Рјечника. На крају се појавило, такође у Побједи, 114 потписа уважених интелектуалаца, који су сви до једног тражили повлачење Рјечника.

„Међу 114 интелектуалаца интервенциониста највише је Албанаца из Црне Горе. Послије Албанаца најчешћи су санкционисти Рјечника, Академије и Савјета чланови бивше ДАНУ, коју је недавно Суд избрисао из Регистра невладиних организација. Дакле, нажалост, ДАНУ више не постоји осим као бивша чињеница која је задовољавала неутаживу жељу Сретена Перовића да буде предсједник макар и непостојеће ДАНУ!“, казао је Брковић порталу Аналитика.

Ђељошајев злочин је раван Гебелсовом

Члан ЦАНУ, Јеврем Брковић је осудио чланове ДАНУ и албанске интелектуалце да су „хорски устали против Рјечника“ и тиме послужили су као „инспиративна мина за посланика Ђељошаја да оствари своје пријетње уништавања Рјечника – ватром или машином за коју Гебелс није знао те се морао послужити бензином“.

„Ово што је урадио албански посланик Ђељошај злочин је, прије свега према своме народу, затим Скупштини Црне Горе, чији је посланик, а тек према једној књизи објављеној као први том Рјечника црногорског народног и књижевног језика!“, протестовао је данас Брковић.

Брковић је порталу Аналитика навео и шта би Скупштина Црне Горе имала обавезу да уради:

„мора утврдити ко је Ђељошају дозволио да у Скупштину унесе апарат за рециклирање књиге! Ко му је дозволио да хол Скупштине користи за представу са срамним чином рециклаже једне књиге!“.

Он је нагласио и да би нови предсједник Скупштине Дарко Пајовић морао затражити од партије којој Ђељошај припада да га под хитно замијени, „јер због чина којим је осрамотио своју партију и свој народ, он не би требало више да буде народни посланик“.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Опет си у … „конфликту интереса“, пјесниче! А гдје си био кад је већинском историјком српском језику (i po dukqansko-montrnegrinskom popisu ! ) политички насилно одузето неминовно право службеног језика у Црној Гори?
  Слажићемо се да је чин извјесног Ђељошаја ( усред црногорске народне, грађанске ансамблеје ) АНТИЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ, злочиначки, фашистички, шовинистички, непријатељски, итд,итд…али морамо се прво добро погледати у сопственом правом огледалу!
  ШТА ЛИ БИ ТЕК БИЛО ДА ЈЕ НЕКИ СРПСКИ НЕПРОМИШЉЕНИК УЧИНИО НЕШТО СЛИЧНО – ВЕЋ БИСТЕ, ПОСИГУРНО ПОНОВО ПОЗВАЛИ, „MILOSRDNOG ANĐELA“ DA POSJETI MURINО!

 2. 0
  0

  skupljaču preslica s kojim su se Titograđani sprdali . znamo da su te njegova braća preko Prokletija doveli do Jadrana i onda kod onoga s osmjehom ajkule da hrani tebe i tvojega Balavog sina. NE koristi priliku da se reklamiraš posle …..eksplozivnih naprava.. od kojih niko ni ogreben

 3. 0
  0

  EVO JAVLJA SE „BRKOVIC “ ,KOD POMENA OVOG IMENA JAVLJA SE PRVA ASOCIJACIJA „CRVENE CIZME“,NASILJE,FUKARA,DVORSKE LUDE,SAVO,JEVREM ,BALSA,PRESLICA.VIDIM NEKO CUDOVISTE SA DONKIHOTOVSKOM BRADOM ,CRVENIM CIZMAMA,PLAVETNIM DIMIJAMA,DJEMADANOM OD CAPRE PIPERSKIH KOZA/nijesu Piperske,ukradene su bile Kucima po staroj navici/,PREKO TOGA PREBACENA PRESLICA KAO DJEFERDAR,NA GLAVI KECE A U RUKAMA PJESNICKA ZBIRKA ,NAJNOVIJE ILJADITO IZDANJE/izdavanje im je uvijek islo od ruke,izdali su sve sto se moglo izdati/NA KORICAMA ZBIRKE VJECNI ZAPIS“PIPERI SU GORI OD KOMANA ,A KOMANI GORI OD .OVANA.“VIDIM KAO KROZ SAN TAMNU PECINU U NJOJZI DOGORIJEVA VATRA NA OGNJISTU ,SISMISI BJEZE IZ PECINE UZ VELIKU CIKU,VIDIM „PJESNIKOVO LICE U ODSJAJU UMIRUCE VATRE I U TAMI PECINE SPODOBE KOJE TESKO ODREDJUJEM DALI SU LJUSKA BICA ALI SU KOZE /neka mi oproste te plemenite zivotinje/.TE SPODOBE VRISTE:“CANU,DANU,CANU ,DANU,CANU ,DANU!!!

 4. 0
  0

  Поменути чин Ђељошаја се прије може назвати цивилизацијским и културним чином него што би се тако могао назвати чин издавања рјечника црногорског народног и књижевног језика. У овој ситуацији Ђељошај је у праву и Брковићево кукумакање је опет трошење папира или електронског простора, као што је било и издавање поменутог „Рјечника“.

 5. 0
  0

  Па фамозни брдски Хомер је био грло и душа са Шиптарима. Мислим да је чак добио једну њихову награду. А за апокалипсу Нато над Србима због Албанаца, говорио је и писао да је била цивилизацијски чин! А колико је тек годинама са својом булументом Дукљана дивљао на Србе надајући се министарској фотељи код Мила, али га је Мило једноставно одбацио лишивши га свих привилегија које је уживао као слугатор у свом гласилу званом Crnogorski knjizevni list. А ваљда се све завршило батинама, као и убиством несрећног му шофера.

 6. 0
  0

  Ја их волим подједнако, а како и не би? Која је разлика? Исти су ми и њих двојица и онај пајац Мираш и сви други такви из коалиције ДПС-СДП-УДБ!! Ако хоће, нека се слободно међусобно побију, ја ћу их бодрити да устрају што дуже!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here