Насловна Политика Британија спремна да Кипру да своје војне базе

Британија спремна да Кипру да своје војне базе

0
ПОДИЈЕЛИ

Британија је спремна да Кипру у случају мировног споразума кипарских Турака и Грка, поклони велике делове територије острва на којима су британске војне базе.kipar

„Јасно смо ставили до знања да је, у случају проналска решења, Велика Британија спремна да врати важан део територије Кипру“, рекао је у Никозији шеф британске дипломатије Филип Хамонд после разговора с кипарским колегом Јоанисом Касулидисом.

Хамонд је изразио наду да би то повољно утицало на привреду острва подељеног од 1974. године.

Британија, бивша колонијална сила на Кипру, задржала је две војне базе, које су остале под британским суверенитетом после незавиности земље 1960. године.

Из базе код Лимасола, британска авијација спроводи ваздушне нападе на положаје сунитских екстремиста из Исламске државе у Ираку од септембра 2014. године.

У изјавама после састанка са кипарским колегом током званичне посете Кипру, на питање о будућој улози Лондона као гаранта снага на Кипру, Хамонд је навео да Лондон не тражи било какву посебну улогу и додао да ће „Британија учинити све што може да помогне процес“ (преговора).

Кипарски министар спољних послова Јоанис Касулидис рекао је да о питању гаранција треба да расправљају два лидера и „када дође време“ и да ће такође разговарати са Великом Британијом, уколико буде било потребно.

„Та понуда је и даље на столу и надамо се да ће додати економским користима за насеља која се укључују и помоћи да се подстакне економски раст на Кипру у будућности“, навео британски министар, наводи агенција АФП.

Јункер је навео да су актуелни преговори кипарских Грка и Турака „кључни тренутак за кипарску историју“.

„Морате то да урадите сада, одмах, јер ово је огроман извор могућности и морате да то урадите, сви заједно, и нећете морати да то урадите сами“, рекао је Јункер.

Он је додао да Европска унија пратити цео процес „из дана у дан“.

Уколико буде готово, новац ће бити тамо. Ја не обећавам новац, ја говорим о будућности ове велике земље“, рекао је Јункер, додаје агенција АФП.

Јункер, који је јуче био у првој посети Кипру од ступања на дужност председника ЕК, рекао је да ће уложити „лични напор“ да се Кипар опет уједини.

Преговори о уједињењу се с прекидима деценијама воде уз помоћ УН.

Две стране покушавају да се договоре о овлашћењима заједничке државе, повраћају имовине Грцима у турском делу, о судбини несталих лица, као и о статусу Турака који су се у међувремену доселили на острво. Република Кипар захтева и да Анкара с њене територије повуче окупационе трупе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here