Насловна Политика Британија шпијунирала Немачку из своје амбасаде у Берлину?

Британија шпијунирала Немачку из своје амбасаде у Берлину?

0
ПОДИЈЕЛИ

spijuniranje

Британија је шпијунирала Немачку тајном опремом за прислушкивање постављеном на крову амбасаде те земље у Берлину, а верује се да је та високотехнолошка опрема уклоњена прошле недеље, наводи данас британски лист ,,Индипендент“.

Документи које је објавио одбегли сарадник америчке Националне безбедносне агенције (НСА) Едвард Сноуден, указују да је британски центар за електронско прислушкивање GĆQ сарађивао са америчким агенцијама и другим партнерима у електронској шпијунској мрежи по амбасадама широм света, пресрећући податке у страним земљама, наводи британски лист.

Британске власти су саопштиле да не желе да коментаришу о обавештајним питањима, преноси АФП.
„Индипендент“ је објавио фотографије направљене из ваздуха на којима се виде велике беле кутије, за које наводи да служе за пресретање података, на крововима амбасада Британије и САД, које се налазе у истом блоку у билизини Бранденбуршке капије у центру Берлина.

Ови наводи појавили су се усред метежа који је настао пошто се сазнало да су САД прислушкивале мобилни телефон немачке канцеларке Ангеле Меркел у оквиру шпијунских операција по читавом свету.

Вашингтон је последњих недеља у напетим односима са својим кључним савезницима пошто су документа која су ,,процурела“ показала да су САД прислушкивале десетине страних лидера и пресретале десетине милиона европских телефинских позива и података са ,,Гугла“ и ,,Јахуа“.

Међутим, док су европске државе изразиле огорченост због размера америчких шпијунских операција, британски дневник ,,Гардијан“ је у суботу објавио да немачке, француске, шпанске и шведске обавештајне службе сарађују са британским GĆQ како би развиле сопствене операције за масовно шпијунирање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here