Насловна Друштво Британија никад није ратовала само са 22 земље света

Британија никад није ратовала само са 22 земље света

0
ПОДИЈЕЛИ

Велика Британија, земља која је иницијатор резолуције о Сребреници, током своје историје је оружано напала, окупирала или колонизовала око 90 одсто земаља света.

london

Од близу 200 земаља које су чланице Уједињених нација, у свега 22 британске оружане снаге никада нису сејале смрт. Све остале су се у одређеном историјском тренутку нашле на удару ове острвске земље.

Ово је резултат истраживања Британца Стјуарта Лејкока који је своје анализе пре три године објавио у књизи: „Све земље које смо икада напали, и оних неколико које никада нисмо“.

Лејкок је кренуо абецедним редом и одредио критеријум да ли је британска војска икада крочила на њихову територију, силом, уз претњу силом, на основу уговора или за плату, а обухваћене су биле и земље које су се нашле на мети британских пирата, приватних војски и наоружаних истраживача.

То је на nbso online casino reviews списак ставило и земље као што су Костарика, Еквадор и Ел Салвадор, које нису имале готово никаквих историјских веза са Британијом, али су као део шпанске империје стално биле на мети британских напада с мора, извођених са знањем и одобрењем државе.

На свом врхунцу, Британска империја је владала готово четвртином светског становништва, а Британија је у доба краљице Викторије себе поносно звала империјом у којој сунце никада не залази.

Србију је Велика Британија напала 1999. године када су британски авиони узели учешћа у НАТО бомбардовању СРЈ.

Не треба заборавити ни да су претходно, током Другог светског рата, британске снаге заједно са савезницима бомбардовале српске градове 1944. године.

Британске оружане снаге су данас присутне на територији Србије. Прецизније, оне су стациониране у јужној српској покрајини Косово и Метохија, под окриљем Кфора.

Ипак, неколицина земаља никад није ратовала са Великом Британијом, а ово је списак:

 1. Андора

 2. Белорусија

 3. Боливија

 4. Бурунди

 5. Централноафричка Репубилка

 6. Чад

 7. Конго

 8. Гватемала

 9. Обала Слоноваче

 10. Киргистан

 11. Лихтенштајн

 12. Луксембург

 13. Мали

 14. Маршалска Острва

 15. Монако

 16. Монголија

 17. Парагвај

 18. Сао Томе и Принципе

 19. Шведска

 20. Таџикистан

 21. Узбекистан

 22. Ватикан

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here