Насловна Друштво Британија гомила војску на Фокланду

Британија гомила војску на Фокланду

0
ПОДИЈЕЛИ

Велика Британија ће појачати војне снаге стациониране на Фокландским острвима због повећаног ризика од инвазије, наводи се у извештајима.

foklandska-malvinska-ostrva

Велика Британија планира да потроши приближно 180 милиона фунти (268 милиона долара) у наредној деценији, како би побољшала одбрамбене системе и постројења на острвима.

Секретар одбране, Мајкл Фелон, најавио је да је потребно послати још војске и опреме на Фокландска острва јер је повећана могућност напада на архипелаг јужног Атлантика.

„Желимо да људи на Фокландским острвима знају да мислимо на њихову добробит“, рекао је он.

Према наводима Сана, око 1.200 војника је стационирано на острвима уз малу флоту Си кинг хеликоптера и Тајфун борбених авиона.

У децембру 2014. је наведено да Велика Британија процењује одбрану Фокландских острва након извештаја да ће Русија обезбедити Аргентини Сухој Су-24 летелице.

Дугогодишње расправе око суверенитета британске прекоокеанске територије, коју Аргентина назива Лас Малвинас, поново су се појавиле претходних година када је Кристина Фернандез де Кирхнер постала председница.

Дејвид Камерон је у својој поруци острвљанима прошлог Божића рекао да ће 2015. на острву бити постављена бронзана статуа Маргарет Тачер.

Он је такође навео да ће 2015. година бити година у којој ће „британска влада бранити слободу коју им је омогућила“.

Секретар спољних послова, Филип Хамонд, најавио је да ће архипелагу бити додељена Јужноатлантска медаља због улоге његових острвљана у конфликту 1982. године.

Министар иностраних послова Аргентине Хектор Тимерман оштро је критиковао Велику Британију због одлуке да појача војне капацитете на спорним Фокландским/Малвинским острвима.

„То није само провокација Аргентине, већ и увреда Уједињених нација“, рекао је он локалном Радију Дел плата, пренео је АП.

Америчка агенција додаје да је Тимерман рекао да британска одлука показује одсуство воље за преговорима, што је супротно порукама резолуција УН.

Обе земље полажу право на острва удаљена приближно 300 миља источно од јужне аргентинске обале на Патагонији, а 8.000 миља од британске, око којих су се 1982. сукобиле, подсећа АП.

У краткотрајном рату погинуло је више од 600 Аргентинаца и 255 Британаца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here