Насловна Политика Британци желе Рафинерију, Ласту…

Британци желе Рафинерију, Ласту…

1
ПОДИЈЕЛИ

Британци су нарочито заинтересовани за „Ласту“, Рафинерију нафте Београд и „Технохемију“, поручено је на конференцији под називом „Стварање стратегијских партнерстава“ у Београду.

ZORANA MIHAJLOVIC, ZAN ERIK PAKE

Сер Пол Џаџ, предсједник Британско-српске привредне коморе, указао је, у изјави Тањугу у паузи конференције, да је важно олакшати пословање у Србији и, нарочито, обезбиједити владавину права како би инвеститори били сигурни да ће бити испоштоване одредбе уговора које склапају и да ће им се улагања исплатити.

Он је подсјетио да везе између Србије и Велике Британије датирају одавно и указао да се у последњих 10 година бељежи развој трговинских односа између двије земље.

„Постоје извјесна улагања, више из Британије у Србију него обрнуто, и у вези са тим постоји добар осјећај“, истакао је Џаџ.

Директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара рекао је, на панел дискусији о модернизацији привреде Србије, да су британски инвеститори највише заинтересовани за три фирме – „Ласту“, „Технохемију“ и Рафинерију Београд, али је напоменуо да су рокови за приватизацију веома кратки.

„Јасно је да постоји политичка воља за сарадњу, што значи да сигурно можемо да наставимо и проширимо сарадњу са Великом Британијом“, истакао је Шубара.

Генерални директор „Ласте“ из Београда Бојан Бојанић изјавио је да то предузеће, са 65 одсто државног капитала и 35 одсто капитала малих акционара, тренутно покрива 30 одсто тржишта у Србији те да је стратешки позиционирано, али и да се суочава са финансијским проблемима. Он је рекао да очекује смањење броја запослених и гашење неисплативих линија.

На панелу је учествовао и Крис Батерс, директор Британско-српске привредне коморе и члан савјетодавног одбора фирме „Вирту Партнерс“, који је указао да је приватизација само дио цјелокупне модернизације, а да је јавно-приватно партнерство – стратешки фактор модернизације.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here