Насловна Насловна Брисел тражи начин како да брзо одвоји Београд од Москве

Брисел тражи начин како да брзо одвоји Београд од Москве

2
ПОДИЈЕЛИ

Европска унија ће од септембра, чим јој се чиновници врате с годишњих одмора, бити захтевнија према Србији, сазнају „Новости“ у седишту њене администрације. Брисел је одлучан у томе да у овој фази прикључења наше земље ЕУ стави акценат на питање Косова, односе с Русијом и владавину права.

Постоје притисци одређених земаља да на дневни ред што пре дође поглавље 31 које се бави спољном, безбедносном и одбрамбеном политиком. То би, у случају Србије, посебно било важно када је реч о односима с Руском Федерацијом.

Због својих затегнутих односа с Москвом, из личних интереса, у овоме, пре свега предњаче Пољска и балтичке земље, од којих Естонија тренутно председава ЕУ до краја године.

– Проблем је у томе што преговарачка платформа за наведену област технички још није спремна и по свој прилици неће ни бити током 2017. Због тога може да се догоди да поглавље 31 донекле успори европске интеграције Србије – наводе у Бриселу.

Иначе, Естонија, Летонија, Литванија и Пољска инсистирају да се све на овом пољу убрза, да би што пре „одвојили Београд од Москве“, условљавањима у преговарачком процесу. Неформални договор је да се да још мало луфта до краја ове године, када би се отворила три економска поглавља, највероватније у децембру, а да од јануара крену озбиљни притисци да се започне са третманом „руског питања“ – наводе у Бриселу.

Што се тиче Косова, Брисел тражи нове помаке у циљу даље нормализације односа, и у том смислу доста се очекује од најављеног унутрашњег дијалога у српском друштву, који ускоро предстоји. Када је реч о владавини права, у ЕУ желе да се овој теми приступи са „истим ентузијазмом којим се воде економске реформе“.

Нормализација односа с Приштином се већ прати кроз посебно поглавље 35, док су основна и људска права, с правосуђем, слободама и сигурношћу обухваћена такође отвореним областима 23 и 24.

До краја године три поглавља

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изразила је очекивање да ћемо до краја године отворити још три поглавља у преговорима са ЕУ, истакавши да је Србија озбиљна земља кандидат са којом Унија разговара као са партнером.

Према њеним речима, до краја 2017. године отворићемо поглавље 6, које се односи на компанијско право, поглавље 30 (економски односи са иностранством) и поглавље 33 које се односи на буџетске и финансијске одредбе.

Да ли ће бити у октобру или децембру две међувладине конференције, или само у децембру, то ћемо још видети. То је ствар и процедуралних ствари које ми са Европском комисијом радимо” рекла је Јоксимовићева за ТВ Пинк.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  …“Када се види укронацизам, који се крваво бори против Русије, на мржњи утемељен, овако бесан и бесраман, не сме се заборавити шта су његови корени…“

  http://borbazaveru.info/content/view/7338/53/

  http://www.srpskilist.net/gledista/o-pravoslavlju-i-katolicanstvu

  (пионирска, дечија)… и кад није комунизам иста је мета
  С чего начинается Родина?
  С картинки в твоем букваре,
  С хороших и верных товарищей,
  Живущих в соседнем дворе,

  А может она начинается
  С той песни, что пела нам мать,
  С того, что в любых испытаниях
  У нас никому не отнять.

  С чего начинается Родина…
  С заветной скамьи у ворот,
  С той самой березки что во поле
  Под ветром склоняясь, растет.

  А может она начинается
  С весенней запевки скворца
  И с этой дороги проселочной,
  Которой не видно конца.

  С чего начинается Родина…
  С окошек горящих вдали,
  Со старой отцовской буденновки,
  Что где – то в шкафу мы нашли,

  А может она начинается
  Со стука вагоннах колес,
  И с клятвы, которую в юности
  Ты ей в своем сердце принес.

  С чего начинается Родина…

  https://www.youtube.com/watch?v=Fpox0nzuoZo

 2. 0
  0

  Најмањи је проблем политичаре брзо одвојити од Москве,народ-немогуће! Н1 глуми нападе на Вучића јер знао да су Амери антисрби,па ако неко напада њиховог човјека народ глупи ће га подржавати…то је суштина лажних напада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here