Насловна Политика Брисел (ни)је далеко од Подгорице

Брисел (ни)је далеко од Подгорице

0
ПОДИЈЕЛИ

Уочи доласка чланова Северноатланског савјета, главног политичког органа одлучивања у НАТО и извештаја Европске комисије о напретку на јесен, званична Подгорица још јавности не даје одговор на питање да ли су надлежни предузели било какве мјере према функционеру СДП из Плава Кемалу Цановићу који је у полицијској станици у Подгорици након одржаног партијског конгреса признао да се његов син Џемал налази на ратишту у Сирији?

atomium-u-briselu

Ако је све ово тачно онда је непојмљиво да у странци Ранка Кривокапића, која чланство у НАТО види као „свети циљ“, има функционера чије фамилије „регрутују“ џихадисте терористичке Исламске државе, управо највећег противника Алијансе! А власт и циљеве дијеле са социјалистима Мила Ђукановића.

„Трагање за логиком, принципијелношћу или доследношћу у понашању функционера ДПС – СДП коалиције потпуно је узалудан посао. Ради се о групи људи који су давно престали да кроз живот воде моралне норме, част појединцима, већ им је звијезда водиља брутални лични интерес. Инсистирајући на прикључењу Црне Горе НАТО савезу, режим Мила Ђукановића жели да, задовољавајући туђе интересе, обезбиједи још мало наклоности појединих свјетских центара моћи како би одговоре на постављене задатке везане за слободне изборе, владавину права и борбу против организованог криминала и корупције одложио за још неко вријеме, неопходно за, макар делимично, „прање“ биографије“, каже за „Новости“ Славен Радуновић, предсједник парламентарног Одбора за европске интеграције из Демократског фронта.

Он подсјећа да је у Црној Гори тренутно на сцени бомбардовање „резултатима“ истраживања јавног мњења којим режим покушава да промени стварну слику стања, како по питању подршке НАТО интеграцијама међу грађанима, тако и о рејтингу странака и коалиција које су највећи противници те идеје.

Поред сопствених грађана, заговорницима пуноправног чланства у НАТО велика сметња је и очигледни договор Немачке и Француске са Русијом о блокади даљег проширења Алијансе„, додаје Радуновић.

Наш саговорник се дотатако и европских интеграција сматрајући да Влада Црне Горе неоправдано одуговлачи са раскидом билатералног споразума са САД, везаним за члан 98.

Римског статута, којим се Црна Гора обавезује да Међународном кривичном суду неће испоручивати америчке држављане осумњичене за ратне злочине, геноцид и злочине против човјечности, када је то један од услова за затварање Поглавља 31 и када није у складу ни са заједничким ставом ЕУ о МКС-у, нити са принципима о закључивању оваквих билатералних споразума.

Тим споразумом држава је овластила америчке државне органе да буду надлежни за случајеве који се тичу њихових држављана, а да се одрекла кривичног гоњења Американаца. На тај начин су држављани те земље повлашћени у односу на друге странце у Црној Гору„, упозорава Радуновић.

Веронаука и чланство

На питање какав став има Европска унија око увођења веронауке у школама, наш саговорник каже да нема јединственог става око тог питања.

„Државе чланице су обавезне да поштују верске слободе и да обезбеде верским заједницама могућност окупљања и деловања, али образовни систем је потпуно у њиховој надлежности. Искуства од земље до земље су врло различита, од строго секуларне Француске до Малте у којој је католичко образовање обавезно по уставу. У Немачкој постоји факултативна настава, часови католицизма и протестантизма су одавно заступљени, јудаизма од 2003. године, а недавно су почели и часови ислама. Према томе, свака земља уређује ове ствари сходно својим условима и традицији. Црна Гора коју је црква утемељила као државу, морала би да омогући да се веронаука изучава као факултативни предмет у школама. Уосталом, таква је пракса у већини земаља Европске уније„, истиче Славен Радуновић. 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here