Насловна Политика Брисел не искључује блокаду преговора са Црном Гором

Брисел не искључује блокаду преговора са Црном Гором

0
ПОДИЈЕЛИ

Evropski parlament

Европски парламент, у присуству комесара ЕУ за преговоре о придруживању Јоханеса Хана, расправљаће данас о Црној Гори, а гласање о резолуцији, која Подгорицу позива на конкретне резултате у борби против корупције, биће одржано сјутра.

Уочи гласања о предложеној резолуцији о Црној Гори, посланицима ЕП-а је подијељен документ чији је аутор експерт за западни Балкан из Брисела Велина Лиљанова, а у коме се наводи да активирање клаузуле баланса, односно блокада преговора, остаје као опција.

Лиљанова је подсјетила да је Црна Гора почела преговоре о придруживању ЕУ 2012. године, те да је извјештај Европске комисије (ЕК) о напретку 2014. године указао на приврженост Црне Горе циљевима чланства у ЕУ, укључујући и напредак постигнут у различитим областима.

Тон тог извјештаја, међутим, до сада је био најоштрији и наговијештено је могуће успоравање преговора о приступању. Извјештај за 2014. годину открива да Црна Гора није фаворит за улазак у ЕУ. Први пут је сигнализирано да постоји могућност да преговори о придруживању трају дуже него што се очекивало. У извјештају ЕК чак је помснут и формални механизам, „клаузула укупног биланса”, који се може користити да се зауставе преговори са државом кандидатом ако се стекне утисак да се не показује довољан напредак у кључним областима.

Премијер Мило Ђукановић рекао је у новембру 2014. годинс да Црна Гора такође може зауставити преговоре наведено је у извјештају који је Лиљанова послала посланицима и њиховим сарадницима уочи дебате и гласања о ситуацији у Црној Гори.

korupcija

Осим Црне Горе, на дневном реду ЕП-а су и Србија и тзв. Косово, али и Македонија, БиХ и Албанија, који су такође кандидати и потенцијални кандидати за чланство у Европској унији.

Лиљанова је истакла да је Европска комисија препознала то што је Црна Гора привремено затворила неколико поглавља, а да су отворена најтежа поглавља, 23 и 24, која су фокусирана на владавину права и кључна су у преговорима.

Корупција остаје кључни изазов за даљу демократизацију. Финансирање политичких странка је проблематично и подложно корупцији. Да би се изградило повјерење у изборни систем, неопходан је адекватан закон о финансирању странака, као и ефикасна примјена изборног законодавства“, наглашено је у извјештају.

Указано је да је слобода медија озбиљно питање, те да је Црна Гора лоше рангирана на индексу слободе медија који објављују Репортери без граница. Како је наглашено, случајеви насиља над новинарима и напади на медијску имовину подривају слободу изражавања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here