Насловна Политика Брисел дао „зелено свијетло“ за БиХ

Брисел дао „зелено свијетло“ за БиХ

0
ПОДИЈЕЛИ

Министри иностраних послова ЕУ су нагласили да је то омогућено писменим договором политичких вођа БиХ о реформама, сарадњи у равни централне државе у циљу европских интеграција и примјене с ЕУ усаглашеног плана за економски опоравак, преноси Бета.

brisel

Министри ЕУ су у закључцима о БиХ истакли да је писмени договор вођа Бошњака, Хрвата и Срба крајем фебруара усвојио и парламент БиХ чиме су се испунили услови за довршетак и стављање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) с БиХ.

Они су „позвали вођство БиХ да у потпуности испуни дата обећања и обавезе, укључујући прилагођавање ССП-а и остану анагажовани заједно с ЕУ у склопу новог приступа и одрже повољан замах поспијешењем почетног програма реформи уз савјетовање с ЕУ“.

„Нови приступ“, на који су указали шефови дипломатије европске двадесетосморице, тиче се одлуке ЕУ да остави за касније неке раније постављане услове за давање „зеленог свијетла“ за придруживање БиХ.

Такође, да превасходно програмом подршке „Заједнички пакт за раст и запошљавања“ помогне економско-социјални опоравак у БиХ, под условом да се вођство три стране у тој земљи обавеже да ће наставити реформе и наћи заједнички механизам за преузимање и спровођење обавеза које проистичу из ССП и сарадње с Унијом.

Министри ЕУ су ставили до знања да ће „битан напредак у примјени реформи, укључујући ‘Заједнички пакт за раст и запошљавање’ бити нужан да ЕУ у разматрање молбу (БиХ) за давање статуса кандидата за чланство“.

У закључцима засиједања министара ЕУ се подвлачи да програм реформи у БиХ мора бити примијењен уз консултације с цивилним друштвом, укључујући ЕУ „мјерила из Копенхагена о дјеловању политичке демократије и функционалне тржишне привреде“ и дјеловање усаглашеног функционалног Механизма координације за сарадњу с ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here