Насловна Политика Бридлав: САД морају на Русију гледати као на непролазну опасност

Бридлав: САД морају на Русију гледати као на непролазну опасност

0
ПОДИЈЕЛИ

Донедавни главнокомандујући НATO у Европи – амерички генерал Филип Бридлав – прогласио је Русију за „егзистенцијалну претњу“ не само Сједињеним Државама, него и њиховим савезницима и светском поретку.

У есеју „Наредни кораци НATO: како се држати према Русији и другим претњама“ – који је објавио у часопису Foreign Affairs – Бридлав открива да, кад је у мају 2013-те преузео дужност, установио: да су снаге САД и алијансе у Европи, иако су одлично опремљене, „слабо припремљене за савремене изазове“, нарочито за „руску агресију“ и за „измене повезане са нестабилношћу на Блиском Истоку и у Северној Африци“.

Ово је био „залет“, а онда Бридлав – од којег је већи русофоб ваљда само амерички сенатор Џон Мекејн – ударо у омиљене жице:

„Основа сваке стратегије у Европи мора бити поимање да је Русија непролазна егзистенцијална претња Сједињеним Државама, њиховим савезницима и светском поретку. Русија има намеру да опет буде светска сила. Она је своје амбиције продемонстрирала и имитирањем напада својих војних авиона на разарач САД у Балтичком мору и обнављањем летова својих стратешких бомбардера дуж целе обалске линије Сједињених Држава“.

Бридлав у истом тексту наставља овако:

„Војна интервенција Русије у Сирији продемонстрирала је жељу Москве да прошири свој утицај у свету. Упркос све већој ратоборности Русије, ни САД ни њихови савезници нису припремљени за брзо реаговање на отворену војну агресију. Чак нису у потребној мери спремни за супротстављање хибридном ратовању какво је Москва водила на истоку Украјине“.

Бивши главни генерал НATO упозорава своје да САД – да би се боље припремиле за изазове – морају постати војно јаче и присутније у Европи и прогласити Русију за непролазну глобалну претњу.

Бридлав је командну функцију напустио у мају ове године, након што је у Оружаним снагама САД одслужио 39 година.

Амерички медији тврде да је управо он аутор концепције јачања војне инфраструктуре и војничког присуства НATO у Естонији, Летонији, Литванији, Пољској и Румунији.

На месту главнокомандујућег алијансе у Европи заменио га је амерички генерал Кертис Скапароти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here