Насловна Поглед Брегзит слаби ЕУ а јача Русију

Брегзит слаби ЕУ а јача Русију

0
ПОДИЈЕЛИ

У протеклих неколико недеља велики број светских лидера коментарисало је могућност изласка Велике Британије из ЕУ, а већина њих жели останак Британаца.

“Ако је за земље, које су вам блиске, са којима имате специјалну везу, можда боље да остане у ЕУ, онда вреди обратити пажњу“, рекао је амерички председник Барак Обама.

“Великој Британији је потребна Европа, и Европи је потребна Британија“, рекао је председник Европског савета Доналд Туск.

А шта је на ово имао да каже руски председник Владимир Путин, пише ББЦ. “Апсолутно ништа, Кремљ још није проговорио када је о овоме реч“, наводи се у тексту.

Британски премијер Дејвид Камерон раније је изјавио да би Путин “био срећан“ ако Британија напиусти ЕУ.

Министар спољних послова Велике Британије Филип Хамонд је чак био и директнији.

“Једина земља која би желела да напустимо ЕУ је Русија. И то нам говори оно што треба да знамо“, рекао је он.

Ипак, руски званичници нису коментарисали директно ове наводе.

Русију за све криве. Не само Велика Британија већ цео свет. Узмимо, на пример, председнички кампању у САД, и тамо нас спомињу. То није изненађење за нас. Али Русија нема апсолутно ништа са Брегзитом. Нисмо укључени у процес и немамо интересовања за то“, рекла је потпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Како ББЦ пише, Русија заиста није укључена, и руски грађани неће гласати на референдуму, али “није заинтересована“ је нешто што изазива дебату.

Ако постоји Брегзит, ако постоји криза у ЕУ, то ће бити победа локалне пропаганде. Калкулација Кремља је једноставна: Брегзит – слабија ЕУ – јача Русија“, рекао је професор московске Високе школе за економију Сергеј Медведев.

Како каже оно што је лоше за ЕУ, добро је за Русију.

“Тако је једноставно, они не размишљају даље, за њих је све или/или“, додао је он.

Као део “геополитичке игре“, Москва је развијала билатералне односе са земљама ЕУ које су “пријатељске“, Грчка, Аустрија, Мађарска и Словачка.

Како се наводи, Русија “неће много плакати“ уколико ЕУ пропадне у дубљу кризу.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here