Насловна Поглед “Брегзит“ неочекиван колико и кандидатура Трампа за председника САД

“Брегзит“ неочекиван колико и кандидатура Трампа за председника САД

1
ПОДИЈЕЛИ

Избор већине Британаца да њихова земља иступи из Европске уније исто је тако неочекивана као и кандидатура Доналда Трампа из редова републиканаца за председника Сједињених Америчких Држава, изјавио је директор Краљевског института за међународне односе Робин Ниблет.

Према његовим речима, „неочекивана већина Британаца преокренула је не само односе Велике Британије с њеним европским партнерима, него и утврђени политички поредак у Великој Британији, а потенцијално и у Европи“.

„У САД, ипак, бирачима тек предстоји да одлуче да ли ће поверити Трампу кључеве Беле куће. У Великој Бритaнији они који су обећали Британцима да ће им излазак из ЕУ омогућити да поврате контролу над својим животом већ, како се и очекује, испуњавају своје обећање“, навео је Ниблет и додао да то, међутим, „неће бити једноставно“. 

Он претпоставља да земље ЕУ неће инсистирати на брзом раскиду односа с Великом Британијом.

„Британско тржиште и бизнис остаће потпуно интегрисани у ЕУ још неко време“, сматра Ниблет и додаје да ће европско тржиште остати најважније за Британију, с тим што услови неће више бити тако погодни као до сада. 

Према његовом мишљењу, мало је вероватно да ће нови референдум, о независности Шкотске, бити одржан ускоро.

Он је, међутим, нагласио да излазак Велике Британије из ЕУ омогућава Шкотској да поново да прилику житељима региона да гласају за независност како би остали у ЕУ.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Svakome ko i malo ima soli u glavi ovo nije neočekivano.Neočekivano bi bilo da se balkanski političari otrezne i počnu raditi za državu i narod a ne za svoj džep i strane obavještajne službe.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here