Насловна Поглед Брегзит – фаталан исход по Британиjу, али и за Њемачку

Брегзит – фаталан исход по Британиjу, али и за Њемачку

0
ПОДИЈЕЛИ

Британиjа ће се суочити са дуготраjним неизвјесностима коjе би угрозиле радна мјеста и предузећа, ако њени грађани гласаjу за излазак из Eвропске униjе на референдуму у четвртак, изjавио jе данас председник федерациjе њемачких послодаваца, Инго Kрамер.

Како преноси агенциjа Роjтер, Крамер jе оцијенио да би напуштање EУ био „фаталан исход“ за Британиjу, али да би такође имало последице и по Њемачку, с обзиром на тесне пословне везе између двије земље.

“Шездесет одсто британског извоза иде у EУ, или њене блиске трговинске партнере, што показуjе значаj Eвропе за британску економиjу. Препустити то неизвјесности био би потпуно фаталан исход“, оцијенио jе Kрамер и додао да би преговори о новим трговинским споразумима између Британиjе и EУ могли да потраjу дуго после гласања за Брегзит, и да Британиjа не би могла да тражи уговоре за смањење трговинских бариjера, а да истовремено блокира приступ радницима из EУ.

Како Танјуг преноси, Крамер jе мишљења да присталице британског изласка из Униjе полазе од погрешне препоставке да радници из EУ црпу њихове ресурсе, и напомиње да већина тих радника  заправо плаћа порезе и закупнине, тако да генерално доприносе привреди Велике Британиjе.

„Британиjа не може да има селективан приступ у погледу последица – да бира оно што jоj одговара а одбацуjе оно што jоj не одговара“, истиче Крамер и напомиње да су Шваjцарска и Норвешка успјеле да испреговараjу повољне споразуме као нечланице EУ, али су такође обје отвориле своjа тржишта за стране раднике.

Kрамер jе нагласио да би глас Британиjе за напуштање Униjу био „егоистичан и националистички“ чин, коjи нема смисла с обзиром на очекиване негативне последице, и упозорио да би то могло да изазове сличне дебате и у другим земљама EУ, наводи британска агенциjа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here