Насловна Политика Брегзит би смањио моћ Њемачке и одужио чекање земљама Западног Балкана

Брегзит би смањио моћ Њемачке и одужио чекање земљама Западног Балкана

0
ПОДИЈЕЛИ

Економски раст у Њемачкој ће вjероватно бити релативно снажан у овој и наредној години, под условом да се избјегне Брегзит„, изјавио је за Ројтерс директор ДИW-а, Марсел Фрачер, а преноси Б92.

Брегзит би, како је навео, могао умањити раст БДП-а Њемачке за 0,5 процентних поена у наредној години због мањег извоза. То значи да би иступање Британије из ЕУ могло довести до обарања раста највеће европске економије.

Анализа ДЗ Банке је показала да би излазак Британије из ЕУ могао коштати Њемачку до 45 милијарди евра до краја 2017. године, пошто би извоз највеће европске економије био тешко погођен, у условима ионако слабе тражње у земљама у развоју, попут Кине.

Истовремено, услед ових околности, одложило би се и приступање Унији земаља Западног Балкана јер би земље ЕУ биле заокупљене ситуацијом у Унији.

То је оцјена анализе објављене на Балканинсајту, у којој се каже да би у случају Брегзита опале посјете региону, а повећао би се отпор грађана земаља чланица према проширењу.

„Земљама које се надају уласку у ЕУ у наредних неколико година могло би се догодити да им пријаве у ствари стоје на чекању читаву деценију, док ЕУ покушава да среди ситуацију унутар Уније“, навео је аналитичар за Балкан Маркус Танер.

„Неке од тих земаља, посебно на богатијем Западу, веома би се противиле томе да се упражњено мјесто добростојеће Велике Британије замијени групом сиромашних балканских земаља, од којих ниједна не би била нето уплатилац“ у европски буџет.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here