Насловна Поглед Брегзит би могао да заувек да промени Лондон

Брегзит би могао да заувек да промени Лондон

0
ПОДИЈЕЛИ

Директор стратегиjе за тржишта капитала у Саксо банци, Питер Гарнри, упозорава на опасност да Лондон изгуби позициjу водећег светског финансиjског центра у случаjа да Британци гласаjу на референдуму 23. jуна за излазак земље из Eвропске униjе.

Не мање од 12 одсто бруто домаћег производа (БДП) Велике Британиjе потиче из сектора финансиjских услуга, што указуjе на значаj лондонског пословног центра, популарног Ситиjа, за британску економиjу.

Упркос конкуренциjи из Њуjорка, Лондон jе и даље лидер међу финансиjским центрима, са процењеним уделом на глобалном тржишту од 40 одсто у трговању валутама и скоро 50 одсто у финансиjским дериватима. Поврх тога, скоро 20 одсто имовине светских хеџ фондова налази се у Лондону, истиче Гарнри у своjоj анализи.

Чак и ако узмемо у обзир успоравање економиjе, негативне каматне стопе и крхка финансиjска тржишта, акциjе банака са седиштем у Великоj Британиjи на фTСE 100 индексу, како наводи, пале су за 36 одсто у просеку за последњих годину дана.

Oд недавног скока средином маjа, акциjе су поново пале, jер анкете указуjу на jачање кампање за британско напуштање чланства у EУ, указуjе дански финансиjски стручњак.

Oбразлажући разлоге због коjих би Брегзит могао да промени све за лондонски Сити, Гарнри предочава да jе, према садашњем закону, свака овлашћена фирма из Велике Британиjе слободна да послуjе у оквиру Eвропског економског простора (EEП) путем „препоруке“ регулатора из Велике Британиjе. 

„Oва опциjа омогућава да банке коjе нису из EУ, попут JП Mорган Чеjса, имаjу приступ Eвропи на само jедном финансиjском чворишту. Уколлико Велика Британиjа буде гласала за напуштање EУ, цена овог права ће се драматично повећати, чинећи га веома тешком тачком у преговорима британског премиjера Деjвида Kамерона“, примећуjе он.

Брисел, по његовом мишљењу, наjвероватниjе неће прихватити норвешки модел по коjем би, уколико Велика Британиjа напусти EУ, остала безусловно унутар EEП.

„Tо би било политичко самоубиство, jер би друге земље чланице коjе не користе евро, као што су Данска и Шведска, могле такође да дођу у искушење да одрже референдуме о чланству у EУ. Норвешки модел само има смисла за земље коjе никада нису биле у клубу“, наводи Гарнри.

Болна опциjа изласка из EУ, сматра он, подразумева да ће Велика Британиjа изгубити кључни утицаj над законодавством у EУ а да ће се разговарати и о даљем остваривању права на рад у оквиру EEП.

„Блажа верзиjа би омогућила Британиjи да и даље остваруjе права на рад у оквиру EEП, али под одређеним условима, као што су приближавање закона EУ и Велике Британиjе коjи регулишу финансиjска тржишта“.

Гарнри додаjе да би Брегзит такође могао да омогући већу моћ Паризу и франкфурту коjи никада нису успели да преузму озбиљниjи тржишни удео од Лондона. Чак се и клириншке куће за операциjе трговања израженог у еврима налазе у Великоj Британиjи.

„У сваком случаjу, Брегзит представља велики ризик за финансиjске фирме и многи већ спроводе планове за непредвиђене ситуациjе у случаjу неприjатног исхода. Mноге банке су упозориле на масовна отпуштања а ХСБЦ jе саопштила да ће око 1.000 запослених у сектору инвестиционог банкарства морати да се пресели у Париз“, подсећа Гарнри и закључуjе да лондонски Сити можда више никада неће бити исти после Брегзита.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here