Насловна Друштво Бразил прихвата чланство у Азијској инфраструктурној банци

Бразил прихвата чланство у Азијској инфраструктурној банци

0
ПОДИЈЕЛИ

Бразил је саопштио данас да је прихватио позив Кине да се придружи новој међународној банци за инфраструктурно финансирање, у коју је она уложила значајна оснивачка средства.

azijska banka

У кратком саопштењу из председничке канцеларије Бразила наводи се да је влада те земље „прихватила позив Кине да учествује у Азијској банци за инфраструктурно инвестирање (АИИБ), као члан оснивач“.

„Бразил је веома заинтересован да буде део ове иницијативе чији је циљ да се гарантује финансирање инфраструктурних циљава у Азији“, саопштено је из председничке канцеларије.

Нова банка, основана недавно, одражава и жељу Кине да подстакне инвестирање у региону Азије, као и њено незадовољство доминацијом САД, Јапана и Европске уније у Светској банци, Међународном монетарном фонду и Азијској развојној банци.

Русија се придружује кинеском пандану ММФ-а
Банка коју је покренула Кина улагаће у изградњу путева, железничких пруга, електрана и телекомуникационих мрежа у Азији.

Према оцени светских финансијских стручњака, такви инфраструктурни објекти су потребни да би привреде земаља Азије наставиле да цветају.

Азијску банку за инфраструктурно инвестирање подржале су и неке западне земље попут Велике Британије, Француске, Немачке и Новог Зеланда.

САД су недавно критиковале своје савезнике због подршке новој банци.

Директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард је у међувремену изјавила да ће та институција „са одушевљењем“ сарађивати са Азијском банком за инфраструктурно инвестирање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here