Насловна Политика Братислав Југовић: Измештање преговора о Косову из ЕУ у Москву!

Братислав Југовић: Измештање преговора о Косову из ЕУ у Москву!

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговори Београда и Приштине хитно морају да се изместе из Брисела у Москву и то треба да буде главна тема дводневних разговора шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова са српским званичницима, јер Србија може да сачува своје националне интересе на Косову и Метохији само блиском сарадњом са Русијом – каже Братислав Југовић, потенцијални кандидат за председника Србије и бивши потпредседник Покрета социјалиста.

„Русија је незаобилазан политички играч на светској мапи преламања интереса „великих“ и „малих“, објашњава Југовић – и већ се показало да се у Москви проблеми решавају, а да их Вашингтон и Брисел само продубљују. Проблем КиМ мора да се врати у Савет безбедности УН у коме Русија игра веома значајну улогу, одакле је, одлуком бившег председника Бориса Тадића и садашњег председничког кандидата Вука Јеремића, пристрасно „арбитрирање“ у преговорима поверено пристрасном Бриселу“, додаје Југовић.

Југовић подсећа да је Генерална скупштина УН 2010. године, уз подршку тадашњих представника српских власти, усвојила резолуцију о измештању дијалога Београда и Приштине из УН у ЕУ и Брисел, у којима се добро зна ко води главну реч. Поучени тиме, водеће западне силе размишљају и о промени резолуције 1244 (против чега су Русија и Кина) или о доношењу нове резолуције којом би се извршило даље смањивање присуства УНМИК-а на Косову и верификовало тренутно стање на терену.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here