Насловна Политика Брат Веселина Вељовића окупио полицајце да агитују за ДПС

Брат Веселина Вељовића окупио полицајце да агитују за ДПС

1
ПОДИЈЕЛИ

Veselin-Veljovic-527

Командир мојковачке полиције Витомир Вељовић, окупио је прошлог петка готово комплетан састав тамошње полиције, у сусрет локалним изборима у суботу.

Више незваничних, али поузданих извора „Вијести“ тврде да је и он, попут рођеног брата Веселина Вељовића, на двочасовном састанку, говорио подређенима о разлозима због којих треба да агитују и гласају за ДПС 16. новембра.

Витомир Вељовић је то негирао, рекавши „Вијестима“ да је у петак одржао „редовни“ састанак са полицајцима.

Извори „Вијести“ тврде да су Витомир и неколико старјешина мојковачког Одјељења безбједности, на скупу појаснили да до локалних избора полицајци морају дати све од себе да што већи број људи убиједе да гласају за ДПС.

„Командир је, углавном, говорио о томе колико ће се положај полицајаца погоршати уколико у Мојковцу побиједи опозиција. Обавијестио нас је да ће полиција ускоро бити финансирана из општинског буџета, а када се то деси, уколико на власти буде Веселин Јовановић (носилац изборне листе ‘Побједнички Мојковац Миодраг Лекић’) припадници службе се, како је рекао, немају чему добром надати. Сугерисао нам је да, осим што сваки полицајац треба да да глас ДПС-у, треба и да утиче на чланове својих фамилија и пријатеље да то исто ураде“, казао је саговорник „Вијести“.

Исти извор саопштио је да је старији Вељовић потенцирао да су предстојећи локални избори једни од најважнијих до сада и да зато захтијевају максимално ангажовање сваког полицајца.

Командир мојковачке полиције објаснио је „Вијестима“ јуче да је састанку присуствовала већина запослених у тамошњем Одјељењу безбједности.

Према његовим ријечима, то је био „један од редовних састанака који није сазван због избора“.

„Од свих информација које сте добили, једино је тачно да је састанак одржан у петак. Међутим, тема је била сумирање резултата остварених у области јавног реда и мира и саобраћаја. Избори, у контексту у којем Ви тврдите, нијесу ни помињани. Помињали смо изборе само када је ријеч о законом дефинисаним обавезама припадника службе током изборног дана. То се ради пред сваке изборе. Ни једном ријечју, нико од старјешина, па ни ја, није сугерисао за кога треба да гласају. Информације које сте добили су нетачне“, рекао је он.

Савјетник предсједника државе Веселин Вељовић, скуп сличан братовљевом, одржао је дан касније у Подгорици у сједишту елитних полицијских јединица.

Још је нејасно да ли је и коме тражио одобрење да у суботу, у кампу „Златица“, окупи полицајце, од којих је већина поријеклом из Мојковца.

Извори „Вијести“ са састанка тада су испричали да је и он тражио максимално ангажовање полицајаца у недјељи пред изборе.

Он је то негирао и казао да је одржао предавање о НАТО интеграцијама.

Рекао је да је, на Савјету за НАТО, предложио иницијативу о предавању и да су њу подржали и министар и директор полиције Рашко Коњевић и Славко Стојановић.

Коњевић је то оштро демантовао, поручујући да није било разлога да му се ради иза леђа. Наложио је хитну истрагу. Стојановић се није оглашавао, а из полиције не одговарају ко су били учесници скупа и по ком основу су бирани.

Контрадикторни подаци достављени су и Коњевићу Стојановић му је написао да је састанку у кампу присуствовало 50ак службеника, док у Вељовићевом извјештају пише да их је било 70-ак. Имена и функције нико не помиње.

Коњевић је оцијенио да су упитни мотиви одржавања скупа, јер је позив на окупљање полицајцима слао лично Вељовић.

Из полиције „Вијестима“ још нијесу одговорили да ли су били упознати са одржавањем скупа у кампу, каквог је карактера, по којем основу је организован и ко су учесници, као и ко је дозволио бившем команданту САЈ-а да скуп одржи у кампу, ко је и када тражио дозволу.

Устав Црне Горе, у члану 41, забрањује свако политичко организовање у државним органима, а посебно да професионални припадници полиције не могу бити чланови политичких странака, нити политички ангажовани.

У Кодексу полицијске етике у члану 13 пише да полицијски службеник врши полицијске послове политички неутрално. Полицијски службеник не смије дјеловати за или против неке политичке странке, присуствовати политичком скупу или учествовати у сличним активностима.

Истражиће и „редовни“ скуп у Мојковцу

Коњевић очигледно не сумња да је иста позадина организовања оба састанка, јер их је ставио у исти контекст.

„Одјељење унутрашње контроле бавиће се скупом у Мојковцу у контексту цијелог случаја“, саопштено је „Вијестима“ синоћ из Коњевићевог кабинета. На инспекторима је, дакле, да утврде како, на онову којих прописа и одлука су организовани састанци са полицајцима, као и ко је вршио селекцију гостију.

Стојановић: Нека се јаве сви који нешто знају

Из полиције је саопштено да је директор те институције Славко Стојановић јуче тражио и добио записник о састанку у Мојковцу.

Речено је да се Стојановић о карактеру састанка интересовао након што су добили питања „Вијести“.

„Начелник ОБ Мојковац је директора информисао да је у питању био редовни састанак… на коме су разматране редовне активности у смислу сагледавања радних резултата у претходном мјесецу и планирања активности у наредном периоду. Стога, навео је, није било разлога да се о одржавању састанка обавијести директор“, пише у саопштењу полиције.

Истакли су да директор и менаџмент полиције никада нису издавали било какве налоге и смјернице у вези са било којим обликом политичког дјеловања полицијских службеника.

„Директор ће иницирати предузимање законских мјера у циљу утврђивања свих релевантних чињеница у конкретном случају… Уколико се утврди да је било који полицијски службеник, у смислу политичког дјеловања, поступио супротно Закону о унутрашњим пословима и Кодексу полицијске етике, против њега ће бити иницирано покретање дисциплинског поступка. С тим у вези, охрабрујемо лица која сматрају да посједују чињенице које указују на сумњу да је било политичког дјеловања на овом састанку, да их доставе Управи полиције или тужиоцу на поступање“, наводи се у саопштењу.

Креће истрага Унутрашње контроле

Веселин Вељовић међу првима ће бити саслушан пред инспекторима Одјељења унутрашње контроле МУП-а, који данас покрећу истрагу о организовању скупа у кампу „Златица“.

Коњевић је наложио да се саслушају сви актери тајног састанка у суботу.

Уколико се докаже политичка позадина скупа, Коњевић је најавио да ће против свих бити покренут поступак због кршења Закона о унутрашњим пословима али и Кодекса полицијске етике.

„О налазу Унутрашње контроле биће обавијештен предсједник државе, Влада, Одбор за безбједност и одбрану и Савјет за грађанску контролу рада полиције. Политичко дјеловање припадника полиције сходно закону је забрањено и биће строго санкционисано на исти начин на који су санкционисани случајеви рада полицијских службеника против којих се води кривични поступак за дјела која се од стране тужилаштва гоне по службеној дужности суспензијама и престанком радног односа“, саопштио је тада Коњевић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here