Насловна Поглед Брано брана од српства

Брано брана од српства

35
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Вељко Рачић

Завриштао је као Дамјанов зеленко онако ненаспаван очигледно и буњив колумниста Брано Мандић, као да је претходну ноћ сањао четнике и дружио се с њима, па уплашен за младу државу и њену демократију или можда реалније ипак за хабитус савременог анархизма у овој Милојебини стаде у живи зид са рукама на међуножју, а повремено чешући се за главу да брани и спасава што се спасти може од тешке најезде младе србадије.

Није нашег Брана много погодило то што је један подгорички основац рекао истину свом наставнику историје, колико учмалост, застарјелост и закржљалост новинарства у ретроградном региону које се уопште бави овом и оваквом темом. Кад већ имамо спејс шатлове и новоцрногорски идентитет као иновације.

Зна Брано попут неког добро обученог и вазда приправног трагача и атак мајстора да данима прежи (након што устане око подне ), да стрпљиво чека и вреба глас неког вапијућег у пустињи Србина који се окуражио и латио да се брани од нарастајућег дукљанизма да га сачека иза неког буџака у засједи, па кад овај прође да засуче каменчицима, који му претекну од нужде у којој се свако мало налази.

Кажу да је Брано човјек наднице, платиш му и он пљује, не платиш он гута све – то га убија.

Није крив Брано што је такав, он је производ средине, безнађа које је карактерише и њених принципа као и сраслог провинцијског менталитета које попут великог клупка само чека да се одмота и разоткрије сав дукљанизам, окоштали и повампирен у кухињама носилаца и протагониста новоцрногорске догме.

Импровизована пљувачница је неђе монтирана преко Мораче, он се ту пење и ради, па излази да почине, што ме подсјети на оног Цигу кад је своју свакодневницу описивао да свако мало иде да се пење на „веранду“ прије ручка, па послије, па увече, а кад су знатижељни хтјели да виде веранду, он повика: „Веранда, ајде овамо, пристави каву, стигли гости“!

Не би марило да се Брано у овом свом надничарењу понекад дохвати какве лопате или џака цимента од 50 кила, провјерено лијечи депресију и све врсте фрустрација, за србомрштво да не помињемо, немаш кад о томе мислит од грчева и болова у мисицима.

Е сад можда Брано није неки како би он рекао „рандом“ појединац који контемплира у лову на Србе и њихова права, и њихов необуздани и непоколебљиви став да су оно што јесу, а што Брано никад не би ни могао бити, можда су све посљедице несрећног дјетињства у којем његова лопта никад није и стварно и реално била његова.

Можда сазнање да ће дјечак са 12 година живота директно у историју, а он са четрдесет и кусур у анегдоте и вицеве добрано појачава емотивни набој, који је директно пропорционалан са количином мржње и фрустрације коју исти емитује на својим предајницима?

Ко ће знати, успут чујем да Брано намјерно спава до подне (прича његов познаник) како би испунио вријеме предвиђено за мржњу себе самог, и онда му преостаје остатак дана да изгустира, по мераку.

karikatura-Slijepac-sa-CG-zastavom 02Срби су му вјечна тема и реална бољка, још из ране младости, па кад је видио да то може бити исплативо дао је по волумену и не стаје, мислим стане он понекад, обични у реду за какав документ на шалтеру и тако, али неуморан је иначе.

Он је онај класични курсаџија и новоцрногорски полуинтелектуалац кога су затрпали хрпом књига под пријетњом да чита дан-ноћ, иначе неће имати ни за цигаре, и заиста не би имао ни за цигаре да не пљује. Све му се побутало кроз главу, а надница се мора зарадити.

Шлајмерица му је специјалност, с тим што често то ради окренут ка небу… признајем није ово хигијенски!

Брано је на пијадестал својих животних вриједности уздигао свој стомак и њему омиљено дебело цријево које је постало његова мјера, слика и прилика.

Замисли човјека за обмотаним цријевом око себе, на шта то личи, а Брано је такав, свој, независан, аутентичан, аутохтон, аутономан, умало написах аутомобил…

Е сад без жеље да му улазим подробније у лични живот, јер на то и немам право, нити ме занима, као ни Бранова породица, мада кроз њега је све речено, мислим и да је он дубоко несрећан чоек.

За једног анархисту и његову неутољену глад премало је овдје у овој жабокречини спектакла, прејак је и овај систем и за његов атеистичко-нихилистички свјетонадзор и контемплацију, већа каљуга потребује Брана, али и Брано њу.

Није свака замка за сваку свијер, јер колико звијери, приближно толико и замки.

Достојевски каже да „нико не може постати нешто друго док прво не буде оно што јесте“ међутим то у Брановом случају не важи, он прво мора да буде нешто и по рођењу је то и био, да би се да ли уз помоћ исмијаних звона и прапорака или на неки други себи својствен начин воздигао славодобитно у ништа!

Остаће Брано уписан у историју овдашње апостасије великим словима и с великим почастима, памтиће се његов неустрашиви нихилизам и подређеност свом, али и неким другофамилијарним дебелим цријевима.

Тешко ми је ово да замислим или рецимо да нацртам, али некоме је и то „cool“.

Фасцинантан је начин како бодлеровски речено нас ђаво убјеђује да не постоји, а у разним формама и облицима се демантује .

И на крају, видиш шта ти је чоек, једно обично живинче, обитава туда, врти се, понеко му шушне коју пару, он попут муве тражи мирисе који му пријају и тако.

Да поновим, Брано није низашта крив, он је лице и наличје једне вакумиране пометине која се употребљава једном и више низашта не служи.

Такав је и Брано, тип за једнократну употребу, а вели и сам да је очајни домаћин.

Док је пљувања Брановога и оних квазиакадемских индивидуа и курсаџија који се њиме одушевљавају овај црвени систем не мора да брине.

Сви задовољни и Брано је ту и вуци сити.

35 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Рачић га ено по ваздугијен дан са попом Џомићем,с кафе на кафу и абер о српској угрожености,а овамо рокају не може се живјет од Срба?
   Ја са угрожен ,а не Срби!

 1. 0
  0

  Е руке ти се позлатиле,по том дукљанском скоту из Вијести треба само брутално!

 2. 0
  0

  Овај Рачић је својевремено, дрпио нешто пара од прикупљене помоћи за поплављене у Србији, који су подгорички Срби сакупили!

  • 0
   0

   Druze ,ti si neki artemijevac pa malo tandaras,i lazes!
   Znam Racica ,cestit Srbin i junak i njegova porodica.
   Djedovi,otac,svi.
   Podrska od Marka Petrovica.

   • 0
    0

    И не само да је дрпио паре, већ је привођен и за породично насиље, мој Петровићу, тј. Вељко Рачићу.

     • 0
      0

      И наравно Борко, тј. Вељко Рачићу, о томе су уредно обавијештени људи у Србији.

  • 0
   0

   Zar Neco ne vidis da su se takvi kao ti zabili u misju rupu. Primiri se zla ti pamet i ne udaraj po postenim ljudima. Da oce covek da se spusta na tvoj nivo i tvoje druzine ima bi sto da vam kaze da bi se ljudi koji obraza imaju stidjeli dok su zivi.

 3. 0
  0

  Нека си му одговорио.Од недеље размишљам да му напишем нешто.Ипак,на теби је и било да одговориш.Срам га било,нема тема у Црној Гори потпуно уништеној но је дијете напао са тим фразама,модерношћу,квази урбанизмом и тд…..Нека је Раде жив и здрав само,а Брано нек брине друге бриге.

 4. 0
  0

  Jeli ovo pisao otac onog đeteta što je učio profesora istorije istoriji ha , ha , ha …
  E kako je ono djete zatrovao mržnjom i nakaradnom ideologijom , zamisli da rođeno dijete u startu hendikepiraš ?
  A šta si Račiću završio od škole ?
  Koje ti je zvanje , koja diploma ?
  Što nagrdi rođeno dijete , zatrova ga tako mlada , što ga ne nauči da bude čovjek pa onda sve ostalo , nego ga nakljuka bajkama o serbulama ?

  • 0
   0

   Маша душо ,шта ти се десило,јеси ли ти тако рођен?
   Идеш ли у школу,ђе спаваш?
   Једеш ли шта?
   Имаш ли друга?

  • 0
   0

   Ти си хендикепиран од рођења мачко.Човјек нијеси и бит не можеш,а за ово сербули трнавим прутом ћу ти датДијете је човјек већи но сви ви Ђиласова и Мошова који су нацију 45 добили и прихватили.

  • 0
   0

   Зрео си Маки за хоспитализацију и за све што произилази из тога.Даље,у Црној Гори живе само Срби и турци и самим тим си и ти Србин,па ако те то боли а ти главом у зид ударај.Сви сте Срби а Раде је паметни сад но ви што сте као,,одрасли,,и није отрован но лијепо и људски васпитан.Срби Маки и само Срби и Црна Гора је држава Срба.Била,сад је и биће.Живјела Велика Русија,живјело Српство мило.

  • 0
   0

   Е ,,маша,, кљусино стара …опет си се јавио..Бјежи отоле и не загађуј портал.

   • 0
    0

    Oooo braćo moja posrbljena , što se jedite oba vi oka ?
    Što biste vi , da ovđe nema kontra stava , pa što biste vi bez mene činjeli , sokolili se i živjeli u zabludi .
    Ovako vas ja privikavam na surovi realni svijet u kojem treba da živite , a ne te vaše smijesne bajke o srpstvu ugašenom .
    A ti Erakovicu ne prijeti , misliš da ako si se ti posrbio trebamo svi za tobom , e toga ga filma gledati nećeš , ono sam što su mi bili đedovi , a ne kao vi 97 promjeniste naciju , a bježi zivotati .

    • 0
     0

     А пријетићу док вас год у праву вјеру не вратим,Мошовци и Ђиласовци.Срби сте били и опет ћете бити Срби.Ја сам Србин по судбини наслеђа,нико ми никад није био Црногорац нит има писани документ о томе.Маки ти га нађи и ја ћу заћутати.До тада враћем превјерену браћу јединој правој вјери и роду Српскоме.

     • 0
      0

      Ha , ha , mora se priznati da si lik neviđeni , evo śutra trčim da se posrbim da tebe i Đikanu želje ispunim , a onaj Miśa iz srbadije barske jedno krme da ispeče , da se odmah iźede , da popijemo gajbu piva i proslavimo posrbljavanje , ha , ha …
      Kad se mogao onaj Grubač jedno pisati u vojnu knjižicu a drugo danas , pa Peđa Bulatović se posrbi sa 60-i kusur , e vala da se i ja posrbim da viđu kako je to kad se prešaltaš .
      Ako mi se ne svidi , vrćem se natrag .

 5. 0
  0

  Posprdno i uvredljivo oslovljavanje Srba u javnom govoru je po definiciji krivicno djelo izazivanja rasne, vjerske i medjunacionalne mrznje!
  Nije to pasce za trnov prut, nego za Dobrotu ili aps!

  • 0
   0

   Đika kralju , što je posprdno u serbulama ?
   Pa lijepo je Konstantin Porfirogerit u svojoj knjizi „O upravljanju carstvom“ , na kojem bazirate svu srpsku ideologiju , zapisao da su „srbi robovi romeja i da su ime dobili po prostoj obući serbulama“ , i što je tu uvredljivo ?
   Pa mi smo crnogorci dobili nacionalno ime po crnim gorama (planinama) , i što bi se ja vrijeđao oko toga .
   Što bi tebe bilo uvrijedljivo što si svoje nacionalno ime dobio po prostim cipelama serbulama , nije mi jasno ?

   • 0
    0

    Primjetio sam da oni koji najvise potenciraju tu pricu su po pravilu garagani.Opste je poznato da je u Italiji,specialno oblast oko Venecije,montenegrino pogrdan izraz.

    • 0
     0

     У праву си Смоје ,очигледно је наш ,,маша,, гараган па користи овај портал да лијечи своје комплексе.На тај начин покушава да се престави равноправан у дебати са нама.Очигледно је у дјетињству био шиканиран због свог поријекла и изгледа.

     • 0
      0

      Dragi Srbo nemam ja nista protiv garagana ali protiv sovinistickihi te kakao.

     • 0
      0

      Maša, frendu ako te ovi Srbi i dalje budu zezali ti znaš tko su tvoji saveznici!Vi ste bili i ostali naše cvijeće!!Boka i crvena Hrvatska…

     • 0
      0

      Dobro moj dobri Ma$a, mozemo slobodo reci da ih Porfirogenit ne pominje jer tada to ime nije postojalo. Sto se tice Duklje i Dukljana pogledaj mapu i vidjeces kolika je ta drazava bila:

      https://www.google.rs/search?q=duklja&espv=2&biw=1600&bih=794&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjy0Livs5bRAhVqCcAKHcjQBAQQ_AUIBigB#imgrc=ivDXdxyNE4xThM%3A

      U njoj je bila skoro cijela danasnja Bosna (tada nije bilo muslimana), pola Hrvatske, pola Srbije sa Kosovom,cijela danasnja Crna Gora, dio Makedonije, cijela Albanija i dio Grcke uz granicu.
      Ahahhahahahaa, a mrco mrceni ko su ti preci od ovih?? A zna se da se jedino Srbi na vecem dijelu ove teritorije tim imenom pominju, a u sirem kontekstu Sloveni, jer su svi ostali pod danasnjim imenima tek kasnije nastali, lise Grka i Albanaca.

      Sacuvaj me Boze katunske svijesti.

 6. 0
  0

  Da egoisti i sitne političke duše iz DF-a medijskom koncernu Vijesti nijesu pred izbore usuli 700.000 evra, Branu danas ne bi imao ko da plati nadnicu… tako da poštovani Račiću, nadnicu za ovaj Mandićev tekst su obezbijedili su oni koji si vjerovatno glasao…

 7. 0
  0

  Vidju Mas’a, stvari stoje ovako, ja sam ti pomogao koliko sam mogao : da shvatis da si nacisto raspolucen, da razumijes prirodu svoje bolesti i prepoznas okidace koji pogorsavaju tvoje stanje!
  Za sve drugo moras da potrazis pomoc u odgovarajucoj medicinskoj ustanovi. Moj ti je poslednji savet da trazis iskusnijeg psihijatra, kako je tvoj slucaj zastrasujuce tezak, necu reci nerjesiv!
  Zelim ti brzo ozdravljenje i uspjesan oporavak.

 8. 0
  0

  Ja mislim da ova djeca trebaju vanredno da polazu sve predmete kod svojih roditelja… Sto zna nauka sto znace cinjjenice kad se kod nas radjaju svi nauceni…

 9. 0
  0

  Ђе си болан Маћа, ин ТЕЛЕ ктуална громадо Doklee. Дивим се твом познавању сопственог дукљанског поријекла и туђемилском патриотизму који сваки дан исказујеш на овом порталу турајући свој турин у тур Србима. Куш на нас ? Па ти си производ аутентичног секса твоје курбабе Fatime и Србина што јој окупира међуножје и прошири видике. Види се по кондицији да уједаш да си се ипак турио на нас Србе. Ген је чудо Маћа геније.
  Ајде јави се да мало поллемишемо.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here