Насловна Политика Браћа и по криминалу: Мило код Аца орочио милион евра

Браћа и по криминалу: Мило код Аца орочио милион евра

3
ПОДИЈЕЛИ

Фирма чији је оснивач челник ДПС-а и бивши премијер Мило Ђукановић пласирала је преко милион евра као орочени депозит у Првој банци (чији је већински акционар његов брат Ацо Ђукановић), показала су документа о ревизији појединачних финансијских исказа те банке.

У питању је подгоричка компанија Капитал инвест, чији је оснивач Мило Ђукановић, у којој је управљачка права, због обављања јавне функције, пренио на Радислава Јововића. Ђукановић та права није вратио на себе ни након напуштања јавне функције, али га ови подаци, уз информације о његовим другим фирмама, чине убједљиво најбогатијим од свих предсједника политичких партија у Црној Гори.

Ревизор је у годишњем извјештају о Првој банци саставио листу орочених депозита, на којој су Ђукановићева фирма Капитал инвест, ЕПЦГ, али и Радио-дифузни центар и Монтенегропромет из Будве.

Не наводи се по којој је каматној стопи тај депозит орочен, док су два једина јавности позната прихода те фирме продаја акција Прве банке прије неколико година и посао израде планске документације, у који је ушла почетком прошле године, мада не са крупним цифрама.

Да посао цвјета браћи Ђукановић, показао је и случај пословне комбинације фирми Капитал инвест и Републичког завода за урбанизам и плаћање, иза којег стоји Ацо Ђукановић. Инжењерска комора Црне Горе издала је по хитном поступку лиценцу компанији премијера Мила Ђукановића у јануару 2015. године како би могла да учествује (и касније побиједи) на тендеру црногорског министарства одрживог развоја и туризма за израду планске документације о Националном парку Проклетије.

Конкретно је на тендеру Министарства одрживог развоја за израду планске документације о НП Проклетије побиједио конзорцијум фирми предвођен Републичким заводом за урбанизам и пројектовање, чији је већински власник Ацо Ђукановић, а чији је дио и фирма његовог брата. Посао је вриједан 400.000 евра, што је потврђено у тендерској документацији објављеној на сајту министарства. Радислав Јововић је као планер учествовао и у изради Просторног плана посебне намјере за обално подручје, који је пријатељима и сарадницима некадашњег премијера обезбиједио бројне повластице.

Милова и Ацова фирма предале су заједничке понуде на још два тендера Министарства туризма ранијих година, али нијесу прошли, а досад у 2017. години није било података да су покренули неке заједничке активности.

Према званичном имовинском картону, Ђукановић посједује милионски вриједну имовину преко фирми Капитал инвест, Глобал Монтенегро и Универзитас, у којима је власник или сувласник. Он је у извјештају навео да је за рад у Влади прошле године зарадио 22.948 евра.

Шеф ДПС-а је док је био у влади обављао девет функција, али је даље предсједник Кошаркашког савеза Црне Горе. Према имовинском картону, Ђукановићева фирма Глобал Монтенегро, у којој је сувласник, посједује земљиште у Будви површине 20.130 квадрата које је под хипотеком због дуга на име пореза на непокретности и дуга према Адико банци (бившој Хипо банци) од преко пет милиона евра на име кредита. Према подацима из Управе за некретнине, земљиште које је у власништву фирме Глобал Монтенегро налази се на локацији Подкошљун. Фирму Глобал Монтенегро са Ђукановићем је основао његов кум Вук Рајковић.

Фирма Универзитас, у којој премијер има 25 одсто капитала, има пословну зграду од 16.438 метара квадратних, гаражу од 3.185 и земљиште од 12.038 квадрата. За трећу Ђукановићеву фирму Капитал инвест, у којој је власник, нема података о некретнинама.

Ђукановић са супругом Лидијом живи у Подгорици у стану од 187 метара квадратних, док у Никшићу посједује објекте који су у фази рушења од 30, односно 40 метара квадратних, а које је купио. Такође, власник је пашњака у катастарској општини Кочани, величине 440 квадрата. Осим тог пашњака, посједује још два од 805 и 243 квадрата, такође у Кочанима.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Теодора Толева у докторској дисертацији како је Аустрија стварала алб нацију пише:АЛБ. због похлепе лако поткупити. Тако је и са Милом,поткупљен за њихове интересе ради и то је то.

 2. 0
  0

  ,,За трећу Ђукановићеву фирму Капитал инвест, у којој је власник, нема података о некретнинама. ,, !!!!!!
  ИМА НА АДРЕСИ МЕДИНСКИ КЕШ, УЛ. ХХ БР. 30 , ПЕТРОВАЦ НА МОРУ !!!!!!!! СТАН ОД 80-90 м2

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here