Насловна Политика Божовић: Двојно држављанство би поништило суштину покраденог референдума

Божовић: Двојно држављанство би поништило суштину покраденог референдума

9
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Небојша Поповић

Прича о томе да је Министарство унутрашњих послова Црне Горе покренуло поступак за одузимање црногорског држављанства градоначелнику Котора Владимиру Јокићу због наводне чињенице да је истовремено и држављанин Србије само је дио шире приче о разарању веза између Србије и Црне Горе.

Читава ситуација је попримила обрисе бизарности, па је Јокић током дана био у посјети которској филијали Министарства унутрашњих послова, гдје је надлежним органима покушао да докаже да није држављанин Србије, тако што је доставио потврду издату од Министарства унутрашњих послова Србије у којој се наводи да се не налази у евиденцији држављана те земље.

Наравно, ситуација не би била бизарна, да актуелни Закон о црногорском држављанству не прописује норму да сваки пунољетни грађанин Црне Горе који својевољно узме држављанство неке друге земље по сили закона одмах губи црногорско држављанство.

Невоља је у томе што тај закон очигледно није креиран како би црногорски грађани лакше и практичније обављали своје послове, или пак ради прављења мостова са дугим народима, већ се иза поменутог решења, нажалост, искључиво крију разлози политичке и идеолошке природе.

Без сумње главни циљ забране да црногорски грађани посједују двојно држављанство јесте страх владајуће елите у Црној Гори да би огроман број грађана у супротном прибавио себи у првом реду пасош државе Србије, а што би по свему судећи угрозило пројекат црногорске независности како га ови замишљају, па макар и све било по цијену решења које апсолутно ником није од користи.

На ту тему разговарали смо и са професором Владимиром Божовићем, предсједником УО Матице српске у Црној Гори, који за Спутњик објашњава да се црногорски грађани, од константне приче о укупној демократизацији и хармонизацији друштвених односа и држави економског благостања, данас свакодневно суочавају са сломом бројних, „сладуњавих предреферендумских обећања“.

Према његовим ријечима, грађани Србије и Црне Горе данас се суочавају са бројним бирократским баријерама, које су дошле „под руку“ са „политиком гушења дубинских, историјских веза српског и црногорског народа“, па су сходно томе, систематски сасијецане пословне и културне везе, а такође је малтене онемогућено остваривање здравствених и образовних потреба грађана.

„Постављена је једна од најтврђих граница Европе. Километарске колоне и непријатне граничне процедуре су најдиректније, болно, али врло отрежњујуће искуство у односу на оне ружичасте лажи како ће живот између ’двије старе европске државе‘ тећи уобичајено, чак и много боље, са разликом што ће сваки грађанин знати ’гдје му је кућа‘“, наглашава наш саговорник.

Према Божовићевом виђењу прича о забрани двојног држављанства за грађане Црне Горе такође је и само дио шире приче о разарању веза између Србије и Црне Горе, при чему је у пракси дошло до уједињења интереса двије струје — „запјењених идеолога антисрпске политике“, са једне, и „криминалаца из власти који дивљим бирократским баријерама штите своје феудалне интересе“, са друге стране. У том контексту, сматра он, „омогућавање грађанима Црне Горе права на држављанство Србије довело би у опасност суштину покраденог референдума“.

„Вјерујем да би најмање 50 одсто грађана Црне Горе искористило такво право, што би значило убједљиву опредијељеност за трајну, животворну везу са Србијом. Грађани би слободном вољом, изван усијања једнократне политичке пропаганде и без притиска корумпираних власти, печатирали смисао свих прошлих и потенцијалних изјашњења по питању карактера односа Србије и Црне Горе. А то је управо оно што највише плаши жреце антисрпског ’друштвеног уговора‘ Црне Горе“, закључује Божовић.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Xa , xa , xa , kako vas srbi crnogorska nezavisnost čudo jedno , evo smo skoro slavili 11 godina od obnove nezavisnosti a vi još kukate što ste izgubili ?
  Imate li još kakva posla pametnijeg , vidite li da smo u međuvremenu ušli u NATO savez i da vam je to zaludnja rabota !
  Ako ste mislili napodmuklo što prošvercovati , ka što znate , to vi vidite ne prolazi , no se manite ćorava posla !

  • 0
   0

   Тужни Масја! Код народа није било никакве прославе , ни жеље за слављем. Постоји само, још понегдје, задрти инат шачице монтенегрина, који ће славити и кад од Црне Горе ништа не остане. Фикс идеја за фиксирани мозак! Што се тиче држављанстава, више од половине ДПС-оваца и ДПС-јањаца има двоструко држављанство, па њих провјеравајте.

  • 0
   0

   Ja sad tek utuvio da je Maša muško pa se dotičnoj izvinjavam.Jer montenegrinska kvazi slova nisam utuvio dok mi tazbina nije objasnila.Dakle,nije reč o nezavisnosti nego pravo Srba i crnogorskih gradjana izvan CG u nezavisnosti.Da sam se oženio Svedjankom ili Amerikankom i da živim u tim zemljama glasao bih u tim državama.Ovde je reč o izrugivanju prava na suvereno izjašnjavanje rodjenjem i mestom življenja.Dvojno državljanstvo je u 90% dozvoljeno u svetu.Npr.Hrvati priznaju glasače kao svoje iz BIH.Suvereno pravo Hrvata na izbore i onih iz BIH i onih rodjenih u Bih a žive u Hrvatskoj.Sa CG je poseban slučaj.Radi se o neeprirodnom stanju izvrtanja činjenica,kratkotrajnom slučaju neprirodnog stanja stvari.Bilo je i ranije pokušaja da se stvari izokrenu kod mnogih naroda u Evropi.Ali ostalo je mrtvo slovo na papiru.Primer Belgije,Severne Irske…Dakle ,nema sile koja moze sprecit i da jednog dana iz Srbije nece moci da glasa moj kum rodjen u Kotoru.Kad tad.A Onda????

 2. 0
  0

  Bozovicu, gledaj to na drugaciji nacin – obnova drzave donijela ti je dodatni, unosan, posao. U suprotnom, ne bi imao priliku da, preko svojeg opskurnog drustva – „matice“, nudis neprosvijecenoj gomili idiotluke i, cak, da budes placen za to.

  • 0
   0

   Nepismena raboto. Ta „matica“ kako ti napisa je najstarija institucija na Balkanu, ali tebi novokomponovanim montenegrinima koji ste pride nepismeni naravno to nista ne znaci. A od cega si ti placen???

   • 0
    0

    Петљавина је типични монтенегрински во.. Он волонтира, њега не плаћају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here