Насловна Политика Бошњак: Послодавци су склони манипулацији јер имају подршку државе

Бошњак: Послодавци су склони манипулацији јер имају подршку државе

0
ПОДИЈЕЛИ

Када живимо доба модерног ропства, а када се један овако важан системски закон, тзв. раднички устав, ставља на јавну расправу у августу мјесецу док су запослени-модерни робови коначно на заслуженим годишњим одморима, онда је јасно да се нешто жели сакрити и провући, саопштила је данас посланица ДФ-а у Скупштини Црне Горе др Бранка Бошњак поводом Нацрта закона о раду. Она је напоменула да у Нацрту има „простора за манипулацију и изигравање на претек, а послодавци су томе врло склони, јер имају подршку државе за то“.

„Додатно појачава ту сумњу, кад је на челу радне групе која је писала закон, особа која је дала стручно тумачење да неко може једновремено бити стално запослен са пуним радним временом у двије државе, вјероватно вјерује да се неко може клонирати и налазити на два мјеста у исто вријеме. Сјетиће се сви они који су годинама радили на одређено да је та особа званично, као представница Министарства рада, тумачила да се радни стаж од двије године код истог послодавца за прелазак на неодређено почиње одбројавати тек од ступања на снагу донешеног закона, те је тако на стотине људи који су радили годинама код истог послодавца остало без зарађеног уговора о раду на неодређено вријеме,“ казала је Бошњак и додала:

„Касније се изум тзв. Агенција за посредовање, које су искључиво служиле као модус како некоме ускратити законско право на уговор о раду на неодређено вријеме остали и након законски прописаног рока, а све те злоупотребе је предсједница радне групе за израду овог новог Закона о раду аминовала.

Да не помињем њена правна тумачења у вези са тзв. законом о мајкама, те је јасно је да се ради о пуком партијском извршиоцу који је давно струку бацио под ноге, тако да се с правом треба бити сумњичав према предложеним рјешењима, безобзира што нека од њих дјелују коректно, ко зна како ће се у примјени тумачити.“

Додатно урушавање положаја здравствених радника

„Оно што ће очигледно бити проблем јесте додатно урушавање положаја здравствених радника. Мало је било што су потпуно деградирани кроз Закон о запосленим у јавном сектору, гдје разноразни наводни савјетници без много школе имају и дупло веће плате од љекара специјалиста, већ ће се и овим законом кроз смањење максималног броја прековремених сати учинити да им се примања додатно умање,“ напоменула је посланица ДФ-а.

Она је подсјетила да је познато, да због мањка љекара специјалиста поједини од њих морају да имају дежурства и број прековремених сати и дупло већи од законом ограниченог, али када им се то треба платити, плаћа се само онолико сати колико је закон предвидио као максимум.

„То је чиста дискриминација љекара и кад се на њима жели уштедјети подсјете их на Хипократову заклетву и на хуманост, и то руководиоци, обично партијски војници који су подобијали станове, наплатили се по разним основама, а и растерећени од дежурстава, јер они бистре политику здравства на стратешком нивоу, а видимо и како.

Зато се мора у закону, у коме су посебним чланом издвојени здравствени радници, нагласити да им се сваки прековремени сат за дежурства мора платити, па и уколико прелази оних сад прописаних 32 сата мјесечно, а то преко 32 можда и по већем обрачунском коефицијенту.

Позивам синдикат љекара да се огласи и да не дозволи да се додатно деградира материјални ионако деградиран материјални статус љекара.

Нацрт закона смањио и права инвалидних лица

„Нацрт овог закона је смањио и права инвалидних лица,“ истакла је Бошњак.

Она је напоменула да је „мало што је ово маргинална тешко запошљава категорија становништва, и што је држава годинама буџетом намијењена средства за њихово запошљавање преусмјеравала за неке друге активности, већ им се сад овим нацртом у случају да буду проглашени технолошким вишком, дупло смањује отпремнина коју треба да добију, а и ту смањену отпремнину ће добити само они који имају најмање 50% инвалидитета, а да сада су могли у дупло већем износу то да остваре сви без обзира на проценат инвалидитета, чиме се драстично умањују права ове ионако сцијално рањиве категорије становништва“.

„Нехумано је ударати на нејаке, а удовољавати суровим и бескомпромисним послодавцима,“ нагласила је она и додала:

„Пошто се послодавцима удовољило и по питању продужења рада на одређено вријеме па ће сад да би се прешло на неодређено требати 36 мјесеци, а нити приправнички нити породиљско се ту не урачунавају, интересује ме да ли ће предсједница радне групе опет тај рок почети да одбројава од ступања на снагу овог новог закона, као што је учинила при усвајању претходног закона. А питамо се и зашто би у овој држави гдје се радници израбљују као робови, уцјењују и застрашују, гдје се на очиглед свих институција крше њихова основна права и законска и уставна, гдје инспекције се стављају на страну послодаваца, застаријевала потраживања по основу рада“.

Ко се то плаши правде?

„Ко се то плаши правде?,“ упитала је посланица ДФ-а.

„Зашто нијесу укинуте Агенције за посредовање, кад су биле претворене искључиво у манипулативне сврхе…

Зашто се, кад се зна да се злоупотребљава оглашавање слободних радних мјеста, па огласи углавном излазе викендом, а трају само један дан, није прописало да најмање могу трајати недељу дана и да се не могу оглашавати викендом и нерадним данима?

Зашто је минимална зарада на нивоу срамних 30% од просјечне зараде? У Црној Гори, а не на макар 50% код се зна да се у Црној Гори и са просјечном зарадом тешко може остварити гола егзистенција,“ напоменула је Бошњак и додала:

„Скренућу пажњу и на нешто што се жели дискретно провући, а то је да ће државни функционери моћи да држе капарисано своје претходно радно мјесто, не само један мандат како је до сада било предвиђено законом, него у недоглед. Истина је да је за многе из власти овај недоглед важио и до сада. Али додатно забрињава да ће бити чак могуће да мировање права и обавеза из радног односа илити чување радног мјеста бити могуће „и у другим случајевима када постоји сагласност послодавца и запосленог“. Ово ће бити норма за власти блиске привилеговане, без обзира што нијесу на функцијама нити упућени на рад у иностранство, да им се чува радно мјесто у недоглед… Овдје ће постојати широк простор за манипулације. Можда ће они радити код једног а капарисано их чекати мјесто код другог послодавца, ко зна…“

Простора за манипулацију има на претек

„Добро рјешење је да ће сви послодавци морати да донесу акт о систематизацији, на које би требало, мишљења сам, да да сагласност Министарство рада, јер се често опис послова и тражени ниво образовања креира по појединцима, а не по потреби радног мјеста и већ у тома акту постоји дискриминација.

Такође се мора прописати и да је акт о систематизацији јаван, доступан запосленима, јер из искуства на Универзитету Црне Горе, тачније Ректрату Универзитета знам да се то чува као државна тајна и да се до њега не може лако доћи, јер наравно кад нешто покушавате да изиграте, не одговара вам да се прозру ваше намјере. Треба ограничити да се тај акт не може свако мало мијењати, јер такође из искустава са Универзитета знам да се систематизација мијења готово сваки мјесец, према онима које се желе довести на неко радно мјесто и цртају се услови за те одабране.

Мислим да је проблематично и поништавање огласа за упражњено радно мјесто од стране послодавца без адекватног образложења јер је и то начин да се искључе из ‘игре’ неподобни иако имају боље референце од њима подобних. Има примјера на претек,“ казала је Бошњак и нагласила:

„Све у свему, има неких рјешења која представљају побољшање у односу на претходни закон, али имајући у виду лоше искуство са примјеном закона и немоћ и запослених и синдиката да одбране своја права, све норме се морају прецизно дефинисати јер, јер простора за манипулацију и изигравање има на претек, а послодавци су томе врло склони, јер имају подршку државе за то.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here