Насловна Политика Бошњачка странка бојкотује свечану сједницу парламента због Његоша

Бошњачка странка бојкотује свечану сједницу парламента због Његоша

1
ПОДИЈЕЛИ

Bosnjacka-stranka

Посланички клуб Бошњачке странке (БС) оцијенио је да није премјерено славити Дан парламентаризма на сједници сазваној поводом обиљежавања 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша и навео да неће присуствовати данашној свечаној сједници Скупштине на Цетињу.

„Исказујемо пуно поштовање обиљежавању Дана Парламента, као важном датуму из историје наше државе, али сматрамо да није примјерено да се тај јубилеј слави накнадно, на сједници сазваној, поводом обиљежавања датума рођења Његоша“, саопштио је предсједник посланичког клуба БС, Алмер Калач.

Они, како је навео, сматрају да је обиљежавање важног датума парламентарне традиције несумњиво позитивна тековина државне историје Црне Горе, исказане кроз њену друштвену реалност, мултикултурно и мултивјерско наслијеђе, које се и данас, као и у прошлости, најбоље исказује кроз парламент.

„Међутим, намјера да се, на мала врата, уведе да парламент, као свој датум, обиљежава и датум Његошевог рођења, сматрамо да није у складу ни са том традицијом, нити са концептом грађанске и мултинационалне Црне Горе“, поручио је Калач.

Посланички клуб БС, како је рекао, уважава књижевну димензију и значај Његошевог дјела, „али исто тако знају да су неке идеје Његошевог дјела биле концепт у име којег су почињени тешки злочини над исламским становништвом у 19. и 20. вијеку“.

„Поново указујемо да је обиљежавање два стољећа Његошевог рођења требало бити добар повод да се, са критичке дистанце, сагледа његово дјело и, макар из школских уџбеника уклоне они фрагменти који имају антисламску поруку, вријеђају муслимане и носе вјерску и етничку нетрпељивост“, саопштио је Калач.

Они су, каже Калач, очекивали више сензибилитета према грађанима исламске вјероисповијести, „свјесни да је савремена Црна Гора, саздана на темељима снажне подршке и доприноса“ те популације.

„А не да се додатним свечарским манифестацијама, изазивају негативни осјећаји и непотребно обнављају антагонизми и разлике које су евидентни када је у питању доживљај, тумачење и интерпретација дијелова Његошевог стваралаштва“, казао је Калач.

Према његовим ријечима, они знају да је Његошево дјело настало средином 19. вијека у специфичним историјским околностима и да се не може буквално тумачити у нашем времену.

„И ту нам није потребна додатно образовање, којим су нас ових дана обасипали разни душебрижници. Ми јако добро знамо шта значи историјски контекст, и то је разлог због којег тражимо да се, коначно, започне са измјеном школских садржаја, у којима се на негативан, вулгаран и понижавајући начин говори о исламској цивилизацији“, саопштио је Калач.

Посланички клуб БС сматра и да „нико њима не треба објашњавати њихова осјећања према било којој друштвеној појави“. „Јер ми као представници мањинских народа јако добро знамо да политички дефинишемо и артикулишемо осјећање народа који нам је указао повјерење да га заступамо“.

„Наша одлука да не учествујемо на овако организованој и конципираној свечаној сједници парламента, јесте утемељена на истој аргументацији због које нећемо подржати да се дан Његошевог рођења прогласи државним празником“, закључио је Калач.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here