Насловна Политика Босна никад ближа распаду, Република Српска је држава

Босна никад ближа распаду, Република Српска је држава

0
ПОДИЈЕЛИ

Milorad_Dodik_9-1024x680Осамнаесту годишњицу Дејтонског споразума на основу којег је настала садашња Босна и Херцеговина, ова земља дочекала је подељена по националним и ентитетским линијама, подигнутим тензијама и ниским прагом разумјевања и толеранције. У Босни су сви незадовољни – Бошњаци јер немају унитарну државу, Хрвати јер немају свој ентитет, а Срби што се на све могуће начине покушава укинути Република Српска, преноси српски портал ,,Вести“.

Један од разлога за такво стање су стална оспоравања и напади управо на споразум који је 21. новембра 1995. године склопљен у америчкој војној бази Рајт Патерсон, у савезној држави Охајо. Стручњаци, политичари, правници и историчари из Српске тврде да оспоравања овог документа никад у потпуности нису престала и да је од политичких околности зависио степен тих напада. Према њиховом мишљењу, права искушења за Дејтон, а самим тиме и за темеље функционисња БиХ тек предстоје.

Нерадни дан

У Републици Српској у четвртак је нерадни дан, док се у другом дијелу земље, Федерацији БиХ, овај датум не обиљежава. Тамо ће, међутим, празник бити за четири дана, 25. новембра, када се обиљежава годишњица заседања ЗАВНОБИХ-а 1943. године. Занимљиво је, међутим, да ни хрватски делови ФБиХ не обележавају тај дан, као ни Република Српска.

С обзиром на то да је до нових општих избора и грчевите борбе за власт у БиХ остало мање од годину дана, процјењује се да се ће наредни период бити обиљежен усклађеним нападима на Дејтонски споразум од стране бошњачких странака и невладиних организација.

Јер, упркос томе што је у последњих 18 година тихо ревидиран безброј пута, преношењем бројних надлежности са ентитета на ниво БиХ, овај мировни споразум и даље представља најјачи гарант њеног опстанка и постојања. Због тога је на сцени припрема велике акције из Сарајева чији је циљ обесмишљавање Устава БиХ, а самим тим и Дејтона.

О томе довољно говоре ријечи председника најјаче бошњачке странке, лидера СДА, Сулејмана Тихића који је за тренутно стање оптужио Дејтонски споразум.

Референдум

  • У федералном законодавству САД референдум не постоји, али има широку примену унутар америчких држава. Референдум представља заштиту права федералних јединица које могу заказати гласање ако сматрају да су њихова права повређена. На примеру БиХ, то значи да расписивање референдума припада ентитетима јер није изричито дато у надлежност БиХ – наводи се у документу који је израдио кабинет председника Српске.

  • Оне снаге које су против БиХ сада користе механизме Дејтонског споразума, и покушавају отежати рад или онемогућити рад институција БиХ. Такође, желе отежати рад на постизању нових решења попут ових у случају „Сејдић-Финци“. Механизми Дејтонског споразума спречавају решавање проблема – рекао је Тихић.

Истовремено, НВО сектор, прије свега организације Први март и Битно је бити Бошњак, настоје кроз своје дјеловање да додатно уздрмају дејтонске темеље ове земље и креирају унитарну државу у којој би најбројнији народ водио главну реч.

Република Српска је свега тога свјесна и чини све да не дозволи рушење Дејтона, поручују из органа власти у Бањалуци. Кабинет председника РС Милорада Додика, поводом 18. годишњице, објавио је и документ „Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске“ у коме се наводи да за БиХ постоје два правца: конфедерација с надлежностима предвиђеним Дејтоном или распад на три етничке територијалне јединице.

  • Република Српска као републички празник обележава 21. новембар, као дан када је 1995. године у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса. Овим датумом показујемо значај тог догађаја и исказујемо опредељење за поштовање Дејтонског споразума, као међународног уговора којим је, не само завршен рат у БиХ, већ и одређено постојање и систем функционисања БиХ као сложене државе – кажу у кабинету.

Ко руши Дејтон?

  • Бошњачке политичке партије – прије свих, Странка демократске акције, која у опозицији спрема предизборну тактику засновану на жестокој критици и обесмишљавању Дејтонског споразума.

  • Хрватске странке – које то раде суптилније и кроз решавање такозваног хрватског питања, желе да формирају трећи ентитет, али нигдје категорички не кажу да тај ентитет не би задирао у територију РС.

  • Грађанска коалиција Први март – стално диже тензије и за лоше стање у друштву криви Дејтонски споразум. Такође, намјерава да утиче на резултате избора масовном пријавом Бошњака на територији Републике Српске како би у Представнички дом било изабрано најмање пет посланика из бошњачких странака, што је довољно за промену Устава БиХ и рушење Дејтона.

  • Коалиција невладиних организација Битно је бити Бошњак – по речима њиховог лидера Сејфудина Токића, циљ им је, након што резултати пописа покажу да је Бошњака око 55 одсто у земљи, прогласе националну државу Бошњака, што је директан удар на Устав БиХ и Дејтонски споразум.

Из Додиковог кабинета наводе да је прави пут за будућност БиХ уставна реконструкција ФБиХ и формирање хрватске територијалне јединице, чиме би били створени услови за БиХ као конфедерацију с надлежностима које су утврђене Дејтонским споразумом за заједничке органе. А други пут је распад БиХ, опет на три етничке територијалне јединице, чак и у условима да претходно не буде решено хрватско питање.

Оптимално би било да БиХ буде ,,цела из три дела“, наводи се у документу и додаје да би на тај начин међународни уговор могао опстати као један од највећих успеха америчке спољне политике.

 Република Српска је држава

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска држава свиђало се то некоме или не, те да је једина шанса да БиХ преживи да се врати слову Дејтона.

Додик је на скупу Упознај Српску, упознај своје, одржаном на Правном факултету у Београду, рекао да је БиХ споразумна земља и државна заједница и да је преживела само зато што су је 1995. године признале велике силе.
– Данас је она трагично неуспешна и веома лоше место за људе – рекао је председник Српске.

Додик је нагласио да Република Српска има све елементе државе, по међународним документима – и становништво и територију и власт и способност да споразумно ради са другим земљама и ентитетима.

Он је додао да не верује у то да БиХ може успети и да не жели да се бави стварима које не могу успети.
– Не може успети и готово – истакао је Додик.

Он је рекао да је БиХ простор масовног правног и политичког насиља међународне заједнице над властитим уговором који је сама креирала, те навео да све што је високи представник силом наметнуо мора бити ревидирано
– РС има шансу да оснажи своје позиције поштујући слово Дејтонског споразума – закључио је Додик.

Владимир Лукић, бивши премијер Српске и учесник дејтонских преговора, тврди да ће, и поред сталних напада, овај документ сигурно опстати.
– Упркос великим жељама да се Дејтонски споразум мења, нико није у стању да сакупи такав тим представника великих држава да би то било учињено. С друге стране, нико не може присилити неку од страна потписница да прихвати оно што не жели – каже Лукић.

За предсједника Српског националног форума из Бањалуке Слободана Наградића није спорно да ће у наредних годину дана напади на Дејтонски споразум бити појачани до максимума.

  • Тај документ је зауставио рат, што није било лако због великог броја актера, домаћих и страних, и ма шта ми Срби мислили, изворни Дејтон је добар баланс између захтева тада зараћених страна. Дејтон ће бити рушен покушајима оспоравања националних критеријума у изградњи државе, и хтењима да се успостави грађански концепт који нигде није дао резултат, па не може ни овде – закључује Наградић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here