Насловна Поглед Бондарев: Запад свађа Србе и муслимане, Русија на страну Бањалуке а не...

Бондарев: Запад свађа Србе и муслимане, Русија на страну Бањалуке а не Сарајева

3
ПОДИЈЕЛИ

Став руског Министарства спољних послова о референдуму у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ одговор је на интензивиране покушаје Запада да ревидира Дејтонски споразум, рекао је Никита Бондарев из Руског института за стратешка истраживања.

bondarev_nik_f440-620x330

Он је истакао да је опрезна подршка званичне Москве референдуму Републике Српске последица све уочљивијих настојања Запада да уништи дејтонску БиХ.

„Став руског Министарства спољних послова је опрезна подршка иницијативи председника Републике Српске Милорада Додика. Ситуација у БиХ је поново напета, доказ томе је испланирани напад на српског премијера током комеморације у Сребреници֊”, рекао је Бондарев за Спутњик.

У тренутним геополитичким околностима, каже Бондарев, Западу не одговара дејтонска БиХ.

„Зато он ради на ескалацији конфликта између Срба и муслимана. Зато Додик делује проактивно, не чекајући нереде и `мајдане` у Републици Српској”, каже Бондарев.

Руски историчар наглашава да се Русија упорно залаже за поштовање Дејтонског споразума који није идеалан, али макар обезбеђује крхки мир или барем статус кво.

„Пошто Запад предузима све да уништи дејтонску БиХ, Москва би требало да се одлучи кога она подржава у новонасталим околностима. Јасно је да ће Москва подржати Бањалуку, а не Сарајево”, рекао је Бондарев.

Портпарол руског МИП-а Александар Бикантов рекао је раније да је Република Српска била принуђена да донесе одлуку о референдуму о поверењу правосудном систему БиХ, јер кршења легитимних права Срба нису наилазила на одговарајуће реаговање тог правосуђа.

„Постоји пристрасност, необјективност према једном од конститутивних народа – Србима. Кршење њихових легитимних права не наилази на потребна реаговања правосудних органа на заједничком нивоу”, рекао је Бикантов.

Због тога је, навео је он, Република Српска принуђена да прибегне демократским инструментима које има на располагању, с циљем да обезбеди остварење својих легитимних интереса, објављено је на сајту руског МИП-а.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ovo bih protumačio kao riškanje velike Rusije i podsticanje na novi rat u Bosni a kad se to desi povući će se potpuno u svoju rupu kao ni luk jela ni luk mirisala u vezi podsticanja na sukob!

  2. 0
    0

    Je li na ovom portalu neko unaprijed odlučuje ko će dobiti kakve lajkove? Zašto ovdje(ne jedanput) pritisneš palac gore, a pokaže se palac dole? Šta ovo znači?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here