Насловна Поглед Бондарев: „Руси“ којима Подгорица подмеће свој смијешни „државни преврат“ напросто – не...

Бондарев: „Руси“ којима Подгорица подмеће свој смијешни „државни преврат“ напросто – не постоје

3
ПОДИЈЕЛИ

„Руси“ којима Подгорица подмеће свој смијешни „државни преврат“ напросто – не постоје, казао је доктор историјских наука Никита Бондарев, начелник групе за балканске земље Руског института за стратешка истраживања, који је специјалиста за историју балканских држава и аутор неколико књига и великог броја чланака на руском и српском језику (једна од његових књига је и „Московске године Јосипа Броза Тита“), преносе „Факти“.

„Руска штампа о Црној Гори у последње време пише много, углавном у вези са тобожњим покушајем државног преврата и атентата на Ђукановића, у шта су наводно били уплетени неки Руси,“ казао је Бондарев пред групом московских студената којима је одржао предавање. „Прво се у Црној Гори говорило о умијешаности представника неких структура силе из Русије, али су црногорске власти од тога одустале и сада тврде да се ради о двојици руских националиста. Наведена су и њихова имена, чак и године. Приписује им се да су преко српских и црногорских активиста, односно рукама Србије, покушали да организују тај тобожњи државни преврат.

Покушаји да се нађу та двојица које Црна Гора помиње – по подацима које је навела – нису довели ни до чега јер такви људи напросто не постоје,“ нагласио је он.

Он је напоменуо да цијела прича са превратом изгледа веома замршено и веома чудно, па и апсурдно.

„Најприје су црногорске власти тврдиле да је на њихову територију продрла група српских бојовника којима су управљали Руси, а да им је задатак био да испровоцирају народне немире, да продру у парламент и да потом из зграде парламента из снајпера убију неке на тргу испред ње и да све то свале на Ђукановића, како би народни протест био усмјерен према њему.

Потом је тај сценарио наводно био коригован. Црногорски специјални тужилац Миливоје Катнић изјавио је да је план завјереника био да се Ђукановић киднапује. Последња верзија је да је Ђукановић требало да буде убијен.

Било је похапшено 20 Срба, а потом је одређени број, њих 6 или 7, био брзо ослобођен. Остали су оптужени за покушај државног преврата и преузимања власти. Од тих 20 – двије су пензионерке старије од 60 година, такође – неколико старијих мушкараца са потпуно мирољубивим професијама таксиста, механичара и наставник физичког, плус неколико сасвим младих момака од 17 до 19 година, фактички – дојучерашњих средњошколаца,“ испричао је Бондарев и нагласио:

„Ето, од тих људи су покушали да направе српске завјеренике. А како су ти људи могли да свргну Ђукановића – није ми баш најјасније.“

teroristi-cg

У питању је имитација државног удара

Он је такође испричао да је било ликвидирано скровиште са оружјем, специјалном техником и муницијом.

„А када су објављене фотографије тог скровишта, видјело се да у њему нема никаквих аутомата и снајперских пушака, али се нашло неколико праћки. Још је црногорски тужилац рекао да се њима може снајперски прецизно гађати на 50 метара раздаљине. Тобоже: праћка није ништа мање страшно оружје од снајперске пушке,“ казао је Бондарев и нагласио:

„Очито је да је то имитација државног преврата, а још је била тако слабо организована да се нису побринули ни да негдје нађу и подметну пар снајперских пушака, па да могу да тврде: ево, овим пушкама су хтели да убију Ђукановића. Нису, као што сам рекао, нашли ни мушкарце подесне за војску које би могли да колико-толико убједљиво покушају да представе као завјеренике!“

pracke

Нису нашли снајперске пушке, мушкарце подесне за војску, али ни Русе

„Нису такође пронашли ни Русе које би могли да ухапсе на ‘лицу мјеста’,“ нагласио је Бондарев. „Зато су напросто измислили нека имена и остало. Притом су тврдили да је секретар Савјета безбедности РФ, Николај Патрушев, који је боравио у Београду у октобру, авионом којим је допутовао, тобоже одвезао ту двојицу руских завереника, организатора државног преврата,“ казао је он.

Бондарев наводи чињеницу да су то категорично одбацили и Министарство иностраних послова Русије, и Амбасада РФ у Београду, а и власти Србије.

„Само, то нимало не смета црногорској власти и штампи да све надувавају и даље, немајући за то никакве доказе. Јер, све су то измишљотине болесне уобразиље,“ истакао је он.

Он је студентима указао на апсурдност цијеле ситуације рекавши: „Замислите само: жене-пензионерке које свргавају Ђукановића!“

Бондарев је такође коментарисао податке да је код завјереника пронађена „колосална сума новца – цијелих 200.000 евра.

„А шта је у Црној Гори 200.000 евра? Само је опозициони Демократски фронт за изборну агитацију и пропаганду потрошио 850.000 евра. Дакле: знатно више него што су завјереници наводно били спремни да потроше за такозвани преврат,“ казао је он и објаснио: „За тај новац је могуће купити једнособни стан, удаљен 5 километара од морске обале.“

„Просто је смијешно свргавати за такав новац црногорског премијера, који је један од најбогатијих људи на Балкану. Против њега су била покренута у Италији два кривична процеса због шверца цигарета, али су затворена из техничких разлога,“ истакао је он.

baba-dikic

Не сумњам да Ђукановић има довољно новца да спонзорише политичке партије у Србији

„Говори се да Ђукановић спонзорише многе политичке партије у Србији. Не знам колико је то истинито, али не сумњам да он има довољно новца и за то,“ казао је Бондарев.

Он је нагласио је да Мило Ђукановић за 27 година на власти био и српски националиста и црногорски сепаратиста, најбољи пријатељ Русије, а потом постао најбољи непријатељ Русије.

„Ђукановићеви противници сада говоре да је референдум за одвајање од Србије био дјелимично фалсификован и да то могу и доказати ако им буде дозвољен приступ архивама.

Ако би Демократски фронт то успио да докаже – то би био више него интересантан међународни преседан. Јер, у том случају би могли да организују поновљени референдум са истим питањем, а није искључено да би тај референдум показао супротан резултат. Односно: да би већина била за заједничку државе Црне Горе и Србије,“ казао је Бондарев, пренијели су „Факти“.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Dukljeski pronalazak, pomognut „inostranim faktorom “ iz Srbije, kako je Srbija, sta, nego inostrana, da ne kazem onostrana :
  Dva Rusa, dvoje terorista, za koje niko ne zna, niti ce ikad znati, osim Crnoj Gori inostranog faktora olicenog u cudesnom personalitetu Vucica, kome su ta dva famozna Rusa, takodje inostrani faktor, sto ce reci, ruski!
  Isto tako, u bajci “ Ivica i Marica „, koji su babi “ inostrani faktor „, buduci je suma entitet za sebe, isto su tako postojeci, kao i ona dva nepostojeca Rusa!
  Ako razlike ima, ona je u tome sto je ovo bajka za djecu, a ova sa zlocestim Rusima, montenegrinska bajka za odrasle!
  Kako su i montenegrini, ustvari, djeca.
  Losih komunistickih roditelja, djeca!
  Odrasla djeca, maloumna.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here