Насловна Политика Бомбардери САД без најаве ушли у кинески ваздушни простор!

Бомбардери САД без најаве ушли у кинески ваздушни простор!

0
ПОДИЈЕЛИ

32663_avion01-reuter-toby-melville_f

Два америчка „Б-52“ бомбардера у оквиру мисије обуке надлетела су острва у Источном кинеском мору, које је Кина недавано укључила у зону своје противваздушне одбране, изјавили су амерички званичници.

Два ненаоружана бомбардера полетела су у Гуаму и били у зони спорних острва за мање од сат времена, рекли су званичници наводећи да авиони нису имали проблеме.

Иако се инсистира да је у САД вежба планирана давно и да није реакција на кинеску објаву, мисија је уследила неколико дана пошто је Пекинг објавио мапу противваздушне одбране за зону Источног кинеског мора и прописао нова правила о тој зони у којој се налазе острва која су под контролом Јапана, али на које претензија има и Пекинг.

Кина је у суботу саопштила да све летелице које уђу у нову зону противвадушсне одбране морају прво обавестити кинеске власти и да подлежу правилма војске за ванредне мере ако се не идентификују и не послушају наредбе из Пекинга. Амерички званичници кажу да у САД није стигло реаговање на лет бомбардера.

Ова мисија, наводи агенција Асошијетид прес, наглашава реакцију Вашингтона на нова кинеска правила – САД, које у региону имају стотину авиона, саопштиле се да не намеравају да се повинују новим правилима.

Јапан је такође навео да је то проглашење неутемељено, неспроводиво и опасно. Тајван и Јужна Кореја, који су блиски САД, такође су одбациле кинеску објаву.

Мисија бомбардера се догодила у уторак рано ујутру по средњоевропском времену, рекли су званичници који су тражили да остану анонимни зато што нису овлашћени да говоре о томе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here