Насловна Друштво Болид експлодирао изнад Сарајева

Болид експлодирао изнад Сарајева

0
ПОДИЈЕЛИ

bolidПола сата после поноћи, изнад Сарајева је, кроз Земљину атмосферу, продрло метеороидно тело које се, највероватније, распало након вишеструких експлозија. Босанскохерцеговачка метеорска мрежа наводи да је могуће да су делови небеског тела пали између Зенице, Бугојна и Травника.

Ноћас у 00:36:59 сати изнад Сарајева је у вишеструкој експлозији кроз атмосферу продрло је метеороидно тело, а могуће је да су неки делови пали на тло као метеорити, преноси портал Кликс.

Босанскохерцеговачка метеорска мрежа, коју воде Астрономско друштво Орион и Федерални хидрометеоролошки завод из Сарајева, камерама у Сарајеву, Градачцу и Пељешцу регистровали су пролазак болида са магнитудом изнад -9.

Ово је најсјајнији метеор-болид који је опажен до сада током пробног рада босанскохерцеговачке метеорске мреже.

Ватрена кугла улетела је брзином од око 20 километара у секунди и угасила се на висини од око 30 километра, што према досадашњем искуству астронома значи да је могућ делова тог тела на површину Земље.

Према прелиминарним прорачунима стручњака из Астрономског друштва Орион, место пада би била област у троуглу Зеница – Бугојно – Травник.

Метеороидна тела која стигну испод те висине, уколико се потпуно не распадну, што зависи од њиховог састава, могу да се пронађу као метеорити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here