Насловна Друштво Бока: Парастос Дражи Михајловићу и саборцима у Грбљу и Жлијебима

Бока: Парастос Дражи Михајловићу и саборцима у Грбљу и Жлијебима

1
ПОДИЈЕЛИ

У Боки Которској ће се сјутра обиљежити 17. јул, дан када је прије 69. година, у Београду убијен Драгољуб Дража Михајловић, Командант Краљевске војске у отаџбини. Парастоси Ђенералу Михајловићу и његовим саборцима одржаће се у Горњем Грбљу у 9 часова и у Жлијебима у 18 часова, после чега ће бити промовисан књига ауторског двојца Комар-Рашо „Капетан Никола Вукасовић са Жлијеба у Боки которској“

Draza

У Храму Свете Тројице, на Пелинској Рудини-Горњи Грбаљ, сјутра у 9 часова служиће се Литургија са парастосом Драгољубу – Дражи Михајловићу, Команданту Краљевске војске у отаџбини током Другог свјетског рата, као и његовим саборцима из Грбља, пострадалих за „Крст, Краља и Отечество„, како пише у објави поводом обиљежавања годишњице.

Истог дана, у 18 часова у цркви Светог Николе на Жлијебима, служиће се парастос генералу Драгољубу Михаиловићу. Ово је десета година како се парастос Чичи одржава на Жлијебима, а први пут, од кад је Дража Михаиловић правно рехабилитован.

Након парастоса биће промовисана књига Горана Комара и Небојше РашаКапетан Никола Вукасовић са Жлијеба у Боки которској“. Никола Вукасовић био је командант жлијебског вода и 2. орјенског батаљона у устанку 41/42.

Komar i Raso knjiga

Али поручник Вукасовић је и последњи командант Орјенског батаљона. Када је у Старом Сланом 25. маја 1942. батаљон расформиран разни партијски функционери, комесари и секретари напустили су борце батаљона и сигурним путем вратили се у Боку. Са борцима је од свих команданата остао само Никола Вукасовић и остали официри Краљеве војске који су се борили у саставу батаљона.

Придружио се јединицама ЈВуО. У нападу на Фочу командовао је Загорским батаљоном. Пошто се истакао у борби додијељена му је команда над илегалним четничким одредима у планинама око Сарајева. Учествовао је у Бици на Неретви након чега се вратио у херцегновско залеђе. Био је командант 2. одсјека бококоторске бригаде и касније 2. бококоторске бригаде. Након повлачења јединица ЈвуО октобра 1944. остао је да се скрива у Орјену. Погинуо је на прољеће 1947.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here