Насловна Насловна Бојић: Нема љепшег мјеста ни начина да човјек изгуби главу од обране...

Бојић: Нема љепшег мјеста ни начина да човјек изгуби главу од обране свог кућног прага

4
ПОДИЈЕЛИ

Влада треба да повуче предлог новог Закона о морском добру (ЗМД), врати га на дораду и поново спроведе јавну расправу, а Врховни суд да укине свој контроверзни Правни став из октобра 2013. Оба та документа практично одузимају легално стечену приватну својину на морској обали и њеним титуларима угрожавају темељна људска и права загарантована Уставом”, закључено је синоћ на трибини коју је у Тивту, приредила НВО „Матица Боке“.

Ucesnici_tribine

У противном, приморци ће организовати широке протесте, са могућом блокадом кључних путева који воде од Подгорице према обали. Након дуже од годину дана, предлог ЗМД који се драстично разликује од нацрта о којем се још 2011. водила јавна расправа, наћи ће се пред посланицима у сриједу. Поред житеља свих приморских градова, трибина у Тивту окупила је представнике НВО сектора, ЈП „Морско добро“, Митрополије црногорско-приморске и опозиционих партија СНП, НОВЕ, ДСС, ССР, ЦДУ, ДНП и ПзП, док су изостали представници владајућих ДПС, СДП и ХГИ.

„МАНС сматра да је ЗМД дубоко неправедан и уз измјене Закона о експропијацији, може имати несагледиве посљедице за правни живот у држави и сигурност имовинских права грађана.

У ЗМД се први пут уводе појмови геолошко и рударско истраживање подморја, а у односу на тајминг доношења закона, поставља се питање да ли се то ради због најављених нафтних истраживања и полагања гасовода у мору. Истовремено, из закона се брише одредба да је забрањено угрожавање морског добра испуштањем штетних материја.

Агенција за МД ће одговарати искључиво Влади, а Скупштина се са тиме ништа не пита“, истакла је Инес Мрдовић из МАНС-а најавивши тридесетак амандмана те НВО на ЗМД. СНП ће, према ријечима Снежане Јонице, поднијети 16 амандмана, а ЗМД она оцјењује као „атак Владе на Устав и отимачину приватне својине”.

Snezana_Jonica_tribina

„Став Врховног суда не може бити извор права што је навела и Венецијанска комисија, а они су са њиме свјесно направили огромне проблеме грађанима. Овдје пар појединаца, са позиције државне власти, покушава да за себе и своје партнере, „подеси“ неке ствари на обали”, рекла је Јоница.

Независни посланик Обрад Гојковић подвукао је да ЗМД осим угрожавања приватне својине, драстично редукује права локалних управа и потпуно заобилази контролну улогу Скупштине.

Јереј Мијајло Бацковић сматра да ЗМД не дефинише да су културни и вјерски објекти изузети од општег подржављења имовине на обали и истакао да су „Митрополија и народ Боке најугроженије категорије у Црној Гори“.

Иста нас аждаја дави, јер је ‘Морско добро жандар на обали од 1992, а сада иде и још гори закон. Ово је директно задирање у уставна права, приватну својину и европску конвенцију о локалној самоуправи и отпор мора бити масиван и јак јер ако ово прође, црно нам се пише.„, казао је Џемал Перовић из укињске НВО „Могул“.

Кућни праг се брани главама

Аплаузе присутних измамио је говор Милована Бојића, директора клинике „Острог“, бившег савезног министра који има викендицу у Обали Ђурашевића. Он је поручио да је некоме живот берба, а некоме борба.

„Нема љепшег мјеста да човјек изгуби главу него у одбрани свог кућног прага. Сад ће да се нађе Морско добро да нам каже да смо ми своју имовину неодговорно користили, па ће да прођу са шеталиштем и да издаје лежаљке, продаје кокице, пљескавице уличарке уз живу музику. Наша акција треба да буде јединствени потпис на захтјев „Не доносите ово“ је овај закон носи фаталне посљедице.

Драган Буздован из НВО „Јаз Мрчево поље“ је позвао на јединство свих тражећи да власници земље у зони морског добра нађу алтернативна рјешења за одбрану својих права укључујући и протесте.

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Konacno je neko shvatio problematiku ove drzave,rasprava o Morskom dobru i ne samo to treba da se povede i u drugim regionima,prodaja takozvanih resursa je jedino sto je ova vlast znala,a iznad svega uzimati novac u svoje dzepove.Samo koliko je susjedna Budava ostetila svojim gazdovanjem i opstinu a najvise narod bilo ovaj koji zivi u Budvi bilo cijeli narod Crne Gore,jer drzva pripada svima gradjanima bez obzira koje su vjere i naciji .
  Da li se oko ovih stvari mogu dogovoriti opozicioni lideri ostaje da se vidi,u koliko se to ne dogodi preostaju okupljanja gradjana kao u raznim predhodnim slucajevima ,kada su u pitanj bile deponije smeca asvaltne baze i prodaja privatnog zemljista od strane drzave stranim vlasnicima,ne vracenje imovine Mitropoliji ,i uzurpiranje njenih objekata kao „kulturnog blaga“.jednom rijecju narodu treba objasnjavati i to lokano bez velike pompe, onako kako su oni dijelili potrbusine da dobiju glasove glupih i nadasve neprosvijecenih ,treba objasnjavati da je ova zemlj skoro prodta strancima,i naravno znancima vlasti.
  Ovo treba da bude jedan od osnovnih vidova borbe, po sitemu,od kuce do kuce ,objasnjavati covjeku Srbinu Crnogorcu Hrvatu Bosnjaku Albancu muslimanima katolicima pravoslavcima,(a ujedno bi se njihovi spijuni dodatni zaposlili) ,da smo opljackani ,ali nemaju namjeru da stanu,istovremeno treba objasnjavati da ce ,ako se utvrdi PLJACKA svako dogovarati ,ne kao do sada za potrbe vlasti.pa tako se moze za Spuz slobodno obecati NOVI ZATVOR u koji bi se uselili ovi koji su sada tamo po vazecoj presudi a ovi koji se budu sudili za privredni kriminal u onaj strai smjestiti,neka vide kako su i zatvore unistili a ne sto drugo.
  samo napred organizovano za spas naroda,i bobu protiv LOPOVA!

 2. 0
  0

  Kako se vrsi zastita i priprema pljacke ,najbolje govri pojas blizu neizgradjene solane blizu Brdista i nekada kafane Delfin,nek, ko je taj neko dosao je na ideju da to podrucje proglasi zastitnom zonom za ptice ,to su vjerovatno uradili posto kumare nemaju novca da investiraju ,a mimo njihovg znanja ne moze se nista radit,i tako su to proglasili rezervatom za ptice ,da niko ne reaguje cak su bili neke lovce prije neku godinu pohapsili.
  Ocemu se ovdje radi a da niko protiv ove unapred ucrtane prevare ne protestvuje,drugo treba upozoriti Medjunardonu kontrolu letenja da je to protivu svih normi i zakona da se na pisti jedinog rentabilnog preduzeca podize staniste za ptice,da ne govrimo majdanima koji su u okrzenju i koji ugrozavaju na isti nacin sigurnost letenja.Tivatski arodrom godisnje bar za proslu godinu izvrsi pretovar 1 000000 putnika ako se uporedi sa arodromom Nikola Tesla u Beograd kao najvecim ,to je sigurno po broju zaposleni daleko najbolja vazdusna iskoristena luka u okruzenju,I bas na ivici te piste podizati staniste za ptice,to moze covjek povjerovati isto onoliko koliko je udrzenje zena ANIM iz Kotora udrzenje casini setara!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here