Насловна Издвојено Бојанић: Сенат ДРИ – Сигурна ДПС кућа

Бојанић: Сенат ДРИ – Сигурна ДПС кућа

1
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Младен Бојанић

Скупштински Одбор за буџет, економију и финансије недавно је објавио Јавни позив за именовање једног члана Државне ревизорске институције.

Оно што се одмах уочава је да, иако постоје два упражњена мјеста (Сенат по закону има 5, а тренутно само 3 члана), позив је упућен за само једно. Нико још није предао нити најавио кандидатуру. Међутим, већ се зна договорени сценарио. ДПС је одлучио да прво збрине свог некадашњег посланика, Зорана Јелића, а за пето мјесто у Сенату има времена за преговоре са кандидатом из опозиције, односно кандидатом странке која је традиционални ДПС партнер у оваквим комбинаторикама. С обзиром на ноторну чињеницу да је у тој партији наелектрисана атмосфера и да се чека расплет унутарстраначког превирања, ваља сачекати бољи моменат. Мирно ће ДПС одложити те договоре док не буде сигуран са ким треба да утаначи подршку за чланство у Сенату ДРИ. Наравно, и што се добија заузврат.

Дакле, Одбор ће за петнаестак дана закључити позив, неке кандидате ће одбити из техничких разлога, односно неиспуњавања услова, а о осталима ће се на фингираном гласању одлучивати прво на сједници Одбора, а након тога на пленарној сједници редовног прољећног засједања. Наравно, прије самог гласања, констатоваће се да је Зоран Јелић поднио оставку на чланство у ДПС-у, па је тим чином испунио законски услов – није члан ниједне политичке партије. Расправа скромна и једносмјерна, ДПС посланици хвале свог дојучерашњег партијског друга, сателити мудро ћуте, опозиција не учествује. Предсједаваћи ће констатовати да је већином гласова, вјероватно једногласно, Зоран Јелић именован за члана Сената ДРИ.

Jelić 14.06.2013

Није битан Зоран Јелић. Није битан ни посланик опозиције пројектован за петог члана Сената ДРИ. Битно је да је све постало фарса, и Скупштинске сједнице и процес именовања чланова Сената ДРИ. Партитократија влада. И даље су на цијени партијски војници. Ништа се не мијења. Струка је протјерана, професионалности нигдје на видику, институције су згажене. Од Сената ДРИ прави се Сигурна ДПС кућа.

Наравно, премијер ће, а да не трепне, наставити да нас увјерава у непристрасност институција и одважну борбу против корупције док Зоран Јелић контролише како његова супруга Вукица и бивши колега из посланичких клупа, Зоран Вукчевић, троше наш новац.

Можда и буде другачији сценарио. Можда, онако висок и понекад бркат, заличи посланицима Бошњачке странке на Његоша па му ускрате подршку.

(колумна објављена у Вијестима)

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here