Насловна Издвојено Блумберг политикс: Пенсова порука у Црној Гори разбија све сумње о преданости...

Блумберг политикс: Пенсова порука у Црној Гори разбија све сумње о преданости САД-а региону

2
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора ће повећати свој буџет за одбрану од 2018. године, јавља угледни амерички медиј Блумберг политикс (Bloomberg Politics), наводећи да је порука америчког потпредсједника Мајка Пенса у Црној Гори била јасна – САД остаје посвећена НАТО-у и региону.

Нова македонска Влада чини све како би се ова држава придружила НАТО-у, образлажући овај потез аргументом да ће чланство у овом војном савезу заштитити балканске народе од „руског утицаја“, преноси Блумберг политикс ријечи македонског министра за одбрану Радмиле Секеринске.

Сценарио којим се Македонија придружује НАТО-у сличан је црногорском: постоји руски утицај, за којег се не нуди ниједан доказ, а који мора бити уклоњен доласком НАТО-а и САД-а на Балкан. Македонија, као и Црна Гора, има проблема када је у питању владавина права и независно судство. И док Русија смета, САД изјављује да остаје посвећена Балкану.

„Били смо свједоци цурења одређених информација о руском утицају у водећим политичким и безбједоносним сферама још и прије него што је изабрана Влада,“ казала је Секеринска и додала како сматра да ће чланство Македоније у НАТО зауставити овај утицај.

„Држава треба да се посвети питањима као што су владавина права и независност судства, који су сада главни проблем њеног приступања НАТО-у,“ казала је министар одбране, наводећи да ће Македонија ићи примјером Црне Горе која ће од 2018. године повећати буџет за одбрану за више од 1% домаће бруто производње.

Секеринска, која је такође и замјеник премијера, похвалила је прошле недеље посјету америчког потпредсједника Мајка Пенса Црној Гори, који је, како је навела, објавио „кључну поруку“ која је уклонила све раније сумње око тога да ли САД остаје посвећана НАТО-у и региону, наводи Блумберг политикс.

„Ове сумње су нестале,“ казала је она.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here