Насловна Насловна Блажић: Неморално је да Брајовић и Лазовић остану у Влади Црне Горе

Блажић: Неморално је да Брајовић и Лазовић остану у Влади Црне Горе

2
ПОДИЈЕЛИ

Ivan Brajovic 05

Иван Брајовић и Вујица Лазовић изгубили су политички легитимитет да даље обављају функције министра саобраћаја, односно потпредсједника Владе, због чега би премијер Мило Ђукановић требало да од Скупштине затражи њихово разрјешење.

То је за „Дан“ саопштио професор Ђорђије Блажић, коментаришући новонасталу ситуацију у владајућој коалицији и извршној власти.

Блажић оцјењује да би очекивано, нормално и политички морално било да се људи, који су изгубили у унутарстраначкој борби, повуку не само са страначких већ и са функција у извршној власти.

То отвара суштинско питање легитимитета њиховог останка у Влади. Нажалост, прочитао сам да је један од тих људи изјавио да они имају легитимитет, што је потпуно апсурдно, јер мандате не црпе из воље грађана него су их добили са партијске листе. Апсолутно је неспорно да они више нијесу представници СДП-а у власти. Немају никакав политички легигимитет и више ни по ком основу не могу бити у Влади. Било би реално очекивати, са аспекта легитимитета, да премијер сада затражи њихово разрјешење“, истакао је Блажић.

Vujica Lazovic 09

Додаје да формално-правно, Брајовић и Лазовић могу да остану чланови Владе, јер их је бирала Скупштина, али да је неспорно да немају политички легитимитет.

Блажић закључује да је суштина читаве ове приче у останку на власти због чега, како каже, нико не би требало да коментарише изјаве бивших функционера СДП-а, јер су сами о себи најбоље рекли.

Брајовић је, заједно са групом присталица предвођених Лазовићем и посланицима Дамиром Шеховићем и Мићом Орландићем напустио СДП. Најавили су да ће задржати функције а да ће о даљем начину политичког дјеловања благовремено обавијестити јавност. Оптужили су партијског лидера Ранка Кривокапића да преузима одговорност за цијепање партије.

До дефинитивног раскола у СДП-у дошло је након што је одбијена платформа Брајовићевог крила којом су, поред осталог, тражили 45 одсто функција, као и да се постизборне коалиције праве само са партијама које су за улазак Црне Горе у НАТО.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Je li ovo onaj Blazić što je svojevremeno pristupio DF- u a posle deset dana rekao da nije, iako je odrzao čak i konf. za novinare

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here