Насловна Политика Блажић: Актуелне судије имају право да поново конкуришу за ту функцију

Блажић: Актуелне судије имају право да поново конкуришу за ту функцију

0
ПОДИЈЕЛИ

sud

Професор Ђорђије Блажић саопштио је да актуелне судије Уставног суда Црне Горе имају право да поново конкурисшу за ту функцију, преноси агенција Мина.

Уставним измјенама из области правосуђа предвиђен је и поновни избор свих судија Уставног суда, иако им није истекао мандат, и та процедура је у току, додајући да су измјене Закона о Уставном суду неуставне.

,,Сваки од садашњих судија Уставног суда има право да конкурише за ту функцију“, изјавио је Блажић.

Према његовим ријечима, невјероватно је да се распише јавни позив и да се бирају судије Уставног суда, иако није попуњено само једно мјесто за судију.

,,Та мјеста у Уставном суду су правно попуњена, и не могу се на њихова мјеста бирати нове судије. Прво треба да престане мандат постојећим, па тек онда да се бирају нове судије Уставног суда“, рекао је Блажић.

Он је подсјетио да је, у вези с тим, поднијета иницијатива за оцјену уставности новог Закона о Уставном суду.

,,Што се тиче неког правног становишта, све одредбе Закона о измјенама и допунама Закона о Уставном суду, којима се на овај начин покушавају изабрати нове судије, апсолутно су неуставне. Устав прецизно одређује ситуације када судијама Уставног суда престаје мандат. Према томе, мандат прво треба да престане постојећим судијама, да би се изабрале“, закључио је Блажић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here