Насловна Друштво Бившим посланицима 25.000 евра

Бившим посланицима 25.000 евра

0
ПОДИЈЕЛИ

Скупштина Црне Горе исплатила је прошле године 25 хиљада евра за надокнаде бившим посланицима, који су због ротација у посланичким клубовима уступили мјеста у парламенту партијским колегама.

skupstina-crne-gore_cdm-me

Бивши посланици имају право да годину након престанка функције примају надокнаду Бивши посланици имају право да годину након престанка функције примају надокнаду.

Парламент је, како пишу Вијести, током протекле године исплаћивао просјечно 850 евра мјесечне надокнаде бившим посланицима Социјалистичке народне партије (СНП) Василију Лалошевићу и Зденки Поповић, док је некадашња посланица Позитивне Црне Горе, Ана Понош, надокнаду од 795 евра примала до маја.

Према Закону о државним службеницима и намјештеницима бивши посланици имају право да годину након престанка функције примају надокнаду у висини зараде коју су примали посљедњег мјесеца функције или док не нађу други ангажман.

Вук Мараш из МАНС-а сматра да партије злоупотребљавају чињеницу да грађани на изборима не гласају за отворене, већ партијске листе. Због тога, како истиче, грађани не знају ко ће их представљати у Скупштини док се партијама омогућава да мијењају посланике.

„То је и довело до проблема да у парламенту имамо људе који кратко обављају своје дужности да би их замјенио дуги члан партије. Ипак, то им не ускраћује право да уживају у бенефицијама и још годину примају посланичку плату иако нијесу у парламенту“, казао је Мараш.

Иако су партије тек прије неколико година почеле са ротацијама у посланичким клубовима, како би већем броју људи са изборних листа пружили шансу да уђу у парламент и побољшају рад у клубовима, то је најчешће коришћено као прилика за ухљебљење партијских кадрова.

Све партије посљедњег сазива замјењивале су посланике, било због преласка на нове функције, што је најчешће случај у владајућој коалицији, или због договора унутар партије или коалицији прије избора који сада дио посланика не поштује јер су сами власници мандата.

Мараш наводи да период у којем функционери имају право на отпремнине треба значајно скратити, и да се право на надокнаде може омогућити највише три мјесеца након оставке.

„То би им било довољно да нађу ново запослење. Све друго је злоупотреба јер ти људи примају посланичку плату иако висе немају право да одлучују у парламенту“, сматра Мараш.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here