Насловна Друштво Бивши припадници немачке и аустријске шпијунаже: Убиство Њемцова организовала Украјина

Бивши припадници немачке и аустријске шпијунаже: Убиство Њемцова организовала Украјина

0
ПОДИЈЕЛИ

Немачки публициста – бивши сарадник обавештајне службе BND Вилхелм Дитл – изјавио је да је сасвим могуће да је у убиство руског опозиционог политичара Бориса Њемцова умешана Служба државне безбдности Украјине.

Он је у Берлину представио резултате истраживања групе Ost-Objektiv у чијем саставу су бивши високи функционери и сарадници обавештајних служби Немачке и Аустрије.

Нагласио је да је група сарађивала и са агентима специјалних служби Норвешке и Данске, као и саме Украјине.

Дитл је истакао да су чланови групе решили да прво виде какве ће бити реакције на резултате њиховог истраживања и да се тек потом открити своја имена. У зависности од тога какве ће бити реаговања.

Према његовим речима, замисао украјинске државе безбедности била је изведена из рачунице да ће ликвидација Њемцова испровоцирати немире у Москви. Додао је да је „чеченски траг“ у игру убачен намерно.

У документу који је Дитл представио, наглашава се да је централну улогу у злочину одиграла љубавница Њемцова – украјинска манекенка Ана Дурицкаја. Она је наводно наговорила Њемцова да прошетају у касним ноћним сатима мостом поред Кремља на којем је бивши потпредседник владе Русије био убијен.

У документу се такође наглашава да ни време злочина није било случајно јер је Њемцов кроз неколико дана требало да предводи протестни марш у Москви.

Руска истрага поводом убиства сматра да је Њемцова убио Чечен Заур Дадаев, а да је организатор атента такође Чечен Руслан Мухудинов за којим је расписана међународна потерница.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here