Насловна Политика Бивши генерал: Обама јачао Ал-Каиду

Бивши генерал: Обама јачао Ал-Каиду

0
ПОДИЈЕЛИ

Генерал војске САД у пензији изјавио да је предсjедник САД Барак Обама дозволио да Ал-Каида у последњих пет година добије четвороструко више моћи.

Barack-Obama

Пензионисани војни челници су у разговору са сенаторима нагласили да недостатак стратегије у Бијелој кући чини америчке напоре на блиском истоку бесмисленим.

Генерал Џек Кин је додао је ова “пропала” политика дозволила да Ал-Каида добије четири пута више моћи од када је Обама изабран.

Кин се придружио пензионисаним америчким маринцима генералу Џејмсу Матису и пензионисаном адмиралу морнарице Вилијаму Фалкону у уторак да свједоче пред новим члановима Комитета сената оружаних снага – на коме су по први пут учествовали ветерани из рата у Ираку и Авганистану као што је републикански сенатор Џони Ернст из Ајове.

Током свједочења, панел је испитивао начин споровођења политике од стране Обамине администрације у рату са Исламском државом, као и у рату у Авганистану.

Генерал Кин је рекао законодавцима да упркос напорима да се побиједи Ал-Каида, ова група је заправо добијала на снази протеклих година.

Кин, ветеран из Вијетнама, је помогао са надгледањем иницијалне инвазије на Ирак. Након пензионисања 2003, постао је један од најгласнијих заговорника за повећање трупа послатих у рат.

Пензионисани генерал је рекао комитету да је Ал-Каида објавила рат Америци још раних ’90. и жели да истера америчке јединице из регије, те да преузме контролу над муслиманским земљама. Он је изјавио да је ово најамбициознији исламски покрет, чији би крајњи циљ био доминација свијета.

Амерички креатори политика одбијају да тачно именују радикалне покрете Ислама. Ми потпуно свјесно бирамо да не дефинишемо њих и њихову идеологију, и још опасније је то што немамо јединствену стратегију да их зауставимо и побиједимо“, изјавио је Кин.

Америци је потребна свјежа стратегија националне сигурности“, изјавио је Матис и додао да се мора гледати ван линија кризе “која тренутно разједа и извршну власт.

Матис је рекао да је САД положају без стратегије према Ираку већ неко вријеме и да то све није почело са Обамином администрацијом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here