Насловна Политика Бивши британски амбасадор у Сирији: САД су уз Ал-каиду

Бивши британски амбасадор у Сирији: САД су уз Ал-каиду

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши британски амбасадор у Сирији (у периоду од 2003. до 2006.), Петер Форд, дао је ексклузивни интервју за руски РТ где се осврнуо на ситуацију у Сирији. Рекао је како су САД спремне да „де-факто постану савезник“ Ал-Каиди, у складу с њиховом „опсесијом да ће тзв. ‘умјерена опозиција’ срушити сиријску Владу“.

Подсетимо, Ал-Каида у Сирији (Ал-Нусра Фронт) често делује на истим просторима као и тзв. „умјерена“ опозиција, односно две стране активно сарађују мада једна од њих добива директну војну и другу помоћ од САД и осталих западних сила.

Коментарујући амерички захтјев Русији да не циљају Ал-Каиду у Алепу, Форд је рекао:

„Тај захтев не само да је неразуман, он је гротескан. САД су опседнути рушењем Асада и секуларне сиријске власти до те мере да су спремни ујединити се са својим великим непријатељем губећи притом сав морал и практичку компетенцију. Можемо се само надати да је ово привремено стање и да ће се ускоро поновно да уразуме“.

Islamski teroristi-ISIL-dzihadisti

Форд је нагласио како нема „никакве разлике“ између група као што су Ал-Нусра Фронт (која је на америчком попису терористичких организација) и Џаијш ал-Ислам, Ахрар ал-Шам или Џаиш ал-Фатах (које нису на америчком попису терористичких група).

На крају је бивши британски амбасадор подвукао да само „будале“ могу веровати тзв. „умјереним“ побуњеницима када кажу да желе након рушења Асада да задрже секуларну државу.

преузето са сајта: advance.hr

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here