Насловна Политика Бивши аустријски канцелар: Прекретница као 1945, крај глобалног вођства САД

Бивши аустријски канцелар: Прекретница као 1945, крај глобалног вођства САД

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер сматра да ће ова година ући у историју као прекретница, слично као 1945. или 1989.

Како наводи, полагањем заклетве Доналда Трампа окончава се 72 године глобалног вођства САД.

„САД ће остати једина суперсила, која располаже војним, економским, као и културним средствима моћи, али глобални консензус да је америчко водство добро за стабилност света и у интересу САД нестају“, уверен је саветник српске владе, преноси Танјуг.

Он је у ауторском тексту објављеном у дневнику „Салцбургер нахрихтен“ истакао да се обистинило оно што су многи антиимперијалисти дуго желели.

Трампов захтев „Америка на првом месту“ мења улогу САД у свету, подвукао је Гузенбауер.

„Вара се онај који верује да ће републикански вођени Сенат и Конгрес зауставити Трампа. Сви критичари у обе куће морају више да страхују за свој реизбор него што би ограничили Трампа“, уверен је аустријски политичар који сматра да ће Трамп више деловати као бизниснем него као политичар.

Према његовом мишљењу САД би могле да од моћи која је бранила стабилност и вредности постати не тако битан фактор у светској политици, а због своје величине би могле постати и највећи извор несигурности.

Трансатланстки односи, како сматра, биће враћени на нивоу пре Другог светског рата, а НАТО, које Трамп сматра превазиђеним, налази се у кризи сврсисходности.

Јасно је да идемо ка свету без водства, јер нема силе која би желела или могла да заузме место САД, наглашава Гузенбауер.

Европа, како додаје, преплављена је таласом популизма, који доводи у питање демократске институције и правила, као и европски пројекат, због чега распад ЕУ више није само научна фантастика.

„Након избора Вилдерса у Холандији, Ле Пенове у Француској и 20 одсто АфД у Немачкој, као и преузимања власти од стране Бепад Грила у Италији можемо рећи ‘лаку ноћ’ евру и ЕУ“, упозорава Гузенбауер.

Истовремено, он изражава уверење да Европа „неће пасти“, да Фијон може победити у Француској, немачка наставити велику коалицију, и да ће на власти остати Ренци, чиме би се задржала политичка стабилност у три највеће државе чланице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here