Насловна Поглед Бивши агент ФБИ-а: ЦИА је могла спријечити нападе на WTC

Бивши агент ФБИ-а: ЦИА је могла спријечити нападе на WTC

0
ПОДИЈЕЛИ

Напади на Свјетски трговински центар (WTC) 11. септембра 2001. могли су се спријечити, открива специјални агент ФБИ-а који је 2008. изгубио посао.

wtc

У разговору с колумнистом Newsweeka, Џефом Стејном, бивши специјални агент ФБИ-а Марк Росини испричао је како су терористи који су отели четири авиона те извели напад на Њујорк и Вашингтон заправо измакли надзору ЦИА и ФБИ-а.

Росини тврди да је добио директну наредбу од ЦИА да се с информацијама о двојици терориста одговорних за рушење „близанаца“ не јавља у сједиште ФБИ-а. Информација коју је имао тад била је да су ушли на територију САД-а.

У извјештају америчке владе окривљује се на нејасан начин пропуст обавјештајних служби за те терористичке нападе, у којима је животе изгубило око 3.000 особа. У извјештајима није разјашњено зашто је ЦИА тајила податке од ФБИ-а, јер су они, у теорији, могли спријечити те терористичке нападе, преноси „Bisuness Insider„.

Кад су се истражиоци које је овластио амерички Конгрес код њега распитивали о његовом односу с јединицом за Осаму бин Ладена, рекао им је да су он и његов партнер морали шутити по наредби из ЦИА.

„Дало се до знања да се њима не може вјеровати, да (истражиоци Конгреса) желе некоме пришити одговорност, да неког покушавају стрпати у затвор. Рекли су да истражиоци нису имали одобрење знати шта се догађало на оперативном нивоу… Кад су нас испитивали, ЦИА је имала човјека у соби који нас је надгледао“, рекао је Росини.

Он је 2004. ипак све рекао ФБИ-у те каже да жали што је послушао директиву ЦИА и што није прослиједио информације о доласку Халида ал-Михдара у САД. ЦИА је Михдара пратила дотад већ неко вријеме, а ФБИ су о свему обавијестили тек у љето 2001, кад су изгубили траг њему и Навафу ал-Хазимију, другом отмичару авиона и терористи.

Росини истиче да је Михдар био глобално познат терориста, који је био и предмет више дипломатских депеша. ЦИА је дозволила да напусти САД и врати се у Јемен на рођење свог дјетета, те потом назад у САД, додао је Росини.

Неколико високих америчких званичника јавно је изразило сумње у ЦИА верзију догађаја који су довели до терористичких напада на Њујорк и Вашингтон, који су заузврат промијенили безбједносну карту свијета, те покренули бројне нове сукобе, преноси Дневник.хр.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here