Насловна Политика Биста Миклоша Хортија изазвала два супростављена скупа

Биста Миклоша Хортија изазвала два супростављена скупа

0
ПОДИЈЕЛИ

horthy_illusztracio_01

Испред  цркве у Будимпешти данас је откривена биста мађарског диктатора Миклоша Хортија. Овај чин испратила су и два супростављена скупа.

Са једне стране 500 људи оштро је протествовало, носећи око руке жуту Давидову звијезду, коју су морали да носе Јевреји у доба нациста. Други скуп представљали су десничарске организације, које су се окупиле око саме бисте узвикивајући име бившег диктатора.

Миклош Хорти дошао је на власт послије краткотрајне комуннистичке револуије 1919. године. У то доба у Мађарској је владало велико незадовољство, изазвано што великим финанијкимм колапсом, што изгубљеним територијама послије Другог свјетског рата. Владао је Мађарском од 1920 до 1044 године.

Последњих година, у Мађарској све више долази до десничарских скупова, као и до обнављања Хортијевог култа, и ако је он лично био задужен за надгледање депортације Јевреја. Многи противници наглашавају да је највећу кривицу сноси Влада премијера Виктора Орбана,

Данашњи дан, кад је и откривена биста, није случајно изабран. На име данас је тачно 75 година од споразума између Мађарске и нацистичке Њемачке, којим је предвиђен повраћај територија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here