Насловна Друштво Биохакери направили капи за ноћни вид (ВИДЕО)

Биохакери направили капи за ноћни вид (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

nocni vid

Група биохакера из Калифорније успела је да направи капи које људима омогућавају да виде у мраку.

Група такозваних “биохакера” под називом “Сциенце фор тхе Массес” открила је како да људима омогући ноћни вид.

Они су за израду капи уотребили супстанцу Хлорин е6 (Це6), која има својство појачавања светлости, а може се наћи код неких риба које живе у дубоким морским водама.

Биохакери су Це6 помешали са инсулином и сланим раствором, добивши раствор који омогућава појачан ноћни вид, и то на даљину до 50 метара.

Да би утврдили да ли је експеримент успео, капи су сипали у очи истраживача Габријела Лицине, једног од чланова групе.

Његове очи су накратко поцрнеле, да би се након апсорпције течности вратиле у нормално стање. Да би смањили ризик од оштећења вида услед изражене осетљивости на јако светло, чланови тима покрили су Габријелове очи црним контактним сочивима. У року од сат времена, његов вид био је приметно побољшан. Данијела су затим замолили да идентификује симболе у мраку. Истраживач је успешно обавио задатак у 100 одсто случајева, за разлику од својих колега које нису биле подвргнуте третману – они су у само 33 одсто случајева успешно препознали симбол.

У другом тесту Габријел је успео да уочи људе у шуми и на 50 метара удаљености, чак и када би били приљубљени уз дрво, што значи да би ово откриће могло да има велику примену у оквиру спасилачких мисија.

Када је први пут легао да спава након тестирања, Лицина носио наочаре за сунце. Његов вид ујутро вратио се у нормалу, а чак и после 20 дана није било приметних последица.

Биохакери су у научном раду, међутим, истакли да би хемикалијом ребало да рукују само стручна лица јер постоји велики ризик од цитотоксичности узроковане апсорпцијом спољашњих загађивача кроз кожу.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here