Насловна Издвојено Бингулац: Нелогична изјава опозиционог лидера о незадовољству сарадњом са Амбасадом

Бингулац: Нелогична изјава опозиционог лидера о незадовољству сарадњом са Амбасадом

9
ПОДИЈЕЛИ

Амбасада Републике Србије у свом раду не сарађује са политичким странкама, већ то директно чине сродне странке двеју држава. Тако је потпуно нелогична изјава једног од значајних опозиционих лидера о незадовољству оствареном сарадњом са Амбасадом, јер нешто мора постојати да би било добро или лоше„, саопштио је амбасадор Србије у Црној Гори проф. др Зоран Бингулац, напомињући у истом контексту да га је у четворогодишњем мандату премијер Црне Горе Мило Ђукановић примио уз присуство медија само два пута (непосредно по преузимању дужности и приликом уручења специјалне захвалнице Влади Црне Горе за помоћ настрадалим у катастрофалним поплавама у Србији).

Бингулац је ово саопштио поводом текста у викенд-издању Српског телеграфа 26-27. августа 2017. године, гдје је, како каже, на страни 6 „без икакве провере објављено ‘саопштење’, односно изјава Михаила Јањића„, предсједника новосадског одбора Покрета 1389, а у којима су, према реаговању Бингулца, објављене неистине о раду Амбасаде.

Амбасадор напомиње да је протеклом периоду остварена примјерна сарадња пријатељских држава, која је од мјеродавних највиших представника Србије и Црне Горе оцијењена као „најбоља у протеклих двадесет година“, што, како је рекао, ствара основу за унапређење свих облика сарадње и решавање отворених питања у која спада и проблематика положаја Срба у Црној Гори. Одговарајући на ставове Јањића, Бингулац такође истиче да теза како се неријешена питања могу лакше решавати у конфликтним ситуацијама припада прошлости. 

Он се осврнуо и на аферу „Државни удар“, рекавши да је Амбасада раније објавила саопштење у коме је истакнуто да су сви држављани Србије потпуно конзуларно збринути и одбацила инсинуације о било каквој умијешаности дипломате која их је посјећивала у њихове одлуке о признању кривице.

Наставак саопштења Зорана Бингулца преносимо у цјелости:

„Указом Председника на предлог Владе Србије именован сам за Амбасадора у Црној Гори пре четири године. Подсећамо да је Црна Гора шест година пре доласка на власт Српске напредне странке и коалиционих партнера постала независна држава, која је нешто касније у то време донела и одлуку о признању ‘Косова‘.

У протеклом периоду је остварена примерна сарадња пријатељских држава, која је од меродавних највиших представника Србије и Црне Горе оцењена као ‘најбоља у протеклих двадесет година’, што ствара основу за унапређење свих облика сарадње и решавање отворених питања у која спада и проблематика положаја Срба у Црној Гори. Наравно да у том процесу значајну улогу имају и политичке странке. Принцип што горе то боље, односно нелогична теза да се нерешена питања могу лакше решавати у конфликтним ситуацијама припада прошлости. Није корисно безразложно видети непријатеље тамо где их нема, јер можете на крају постати сам себи непријатељ.

Истичемо да су у истом периоду остварени бројни званични сусрети на највишем нивоу, што је редак пример у савременим међународним односима. Свакако да ће мудра и далекосежна државничка одлука председника Александра Вучића у финансирању Српског културног и информационог центра од стране Владе Србије, чије отварање се очекује крајем септембра ове године, допринети успешнијем раду свих српских културних институција у Црној Гори. Нема сумње да ће и најављено доношење Декларације у циљу очувања српског идентитета, културе и језика у региону деловати у истом смеру.

Поносан сам што се Амбасада искључиво руководи принципима класичне дипломатије немешања у унутрашње ствари суверене државе. У том контексту Амбасадор није ничији пион, него фигура на дипломатској табли у рукама највиших институција – Председника и Владе Републике Србије, које представљају државу и преко Министарства спољних послова воде спољну политику. Јавно и институционално изречене похвале пријају запосленим дипломатама. Напомињем да ме је у четворогодишњем периоду поред присуства садржајним званичним састанцима највиших представника две земље, премијер Црне Горе господин Мило Ђукановић примио уз присуство медија само два пута (непосредно по преузимању дужности и приликом уручења специјалне захвалнице Влади Црне Горе за помоћ настрадалим у катастрофалним поплавама у Србији). Амбасада Републике Србије у свом раду не сарађује са политичким странкама, већ то директно чине сродне странке двеју држава. Тако је потпуно нелогична изјава једног од значајних опозиционих лидера о незадовољству оствареном сарадњом са Амбасадом, јер нешто мора постојати да би било добро или лоше.

У свом деловању, Амбасада је орјентисана ка непосредној сарадњи са јавним институцијама, удружењима, дипломатама и угледним појединцима који разумеју политичке и културне тенденције у Црној Гори. У том смислу су корисна и моја вишедеценијска познанства са пријатељима у Црној Гори различитих генерација из спортских, студентских и дана у управи Београда, а посебно из времена министарских и амбасадорских дана у СР Југославији – тада заједничкој држави Србије и Црне Горе. Познанства су се наставила и са најмлађом генерацијом – мојим студенатима из Црне Горе, који су ме упознали не само као декана и професора финансија и менаџмента, већ и као човека. Доследно не желећи да се мешамо у унутрашње политичке процесе нећу Вам ни овом приликом пренети реакције неких од њих на срамотни интервју сличног карактера на локалној телевизији адвоката једног од оптужених, од чијих изречених увреда се његов познати брањеник још није дистанцирао. Надамо се да ће неразумљива и контрапродуктивна понашања оставити само извесне политичке, а не и процесне последице по њихове актере.

О ‘Државном удару’

Поводом објављених тенденциозних и нетачних информација у Црној Гори у вези са ухапшеним држављанима Србије у афери ‘Државни удар’, Амбасада је раније објавила саопштење у коме је истакнуто да су сви држављани Србије потпуно конзуларно збринути и одбацила инсинуације о било каквој умешаности дипломате која их је посећивала у њихове одлуке о признању кривице. Извештаји о разговорима приликом посете оптуженима су правовремено достављане надлежним институцијама у Србији. У том контексту посебно је сулуда лаж о наводним посредним притисцима амбасадора на ухапшене грађане, које није ни видео, да дају лажне и измишљене исказе. О томе нема ни помисли, а камоли неке речи или слова. Велика срамота за оне који измишљају ове дубоко увредљиве и лажне оптужбе, најблаже речено неморалног и „неразумљивог“ карактера. Морамо се сви надати да ће се у започетом процесу, уз уважавање принципа права, открити права истина у овој Афери. У том смислу, Амбасада ће у оквиру својих овлашћења наставити да ревносно води рачуна о свим држављанима Србије којима је потребна конзуларна заштита и пратити овај процес, уз правовремено достављање свих материјала и информација надлежним институцијама у Србији, посебно оних упућених од стране одбране и оптужених у овом процесу. У овом контексту је потребно истаћи примерну заинтересованост и озбиљност надлежних институција у Србији. Амбасада ће моментално спроводити евентуалне налоге и препоруке надлежних институција из Србије. Све неопходне активности Амбасада ће правовремено наставити да реализује, уз нове дипломате који ће се после редовне замене наћи на својим дужностима од 1. септембра 2017. године.

О финансирању двомесечног летовања на Светом Стефану о трошку ‘странке Мила Ђукановића’

О оптужбама на рачун општепознато поштеног човека везаним за ‘подстакнутост финансијским мотивима’, односно финансирању двомесечног летовања на Светом Стефану о трошку ‘странке Мила Ђукановића’, које могу имати и кривичне последице, истичем да нисам крочио на Свети Стефан више од четврт века и да нико није ни једним динаром или евром ‘финансирао’ мој годишњи одмор, који сам уз одобрење у два дела у укупном трајању од деветнаест дана провео у Србији – Београду, Шапцу и Новом Саду, уз напомену да сам први део одмора користио због тешке операције члана моје породице.

Како сам у свом животу, па и на овој функцији штитио националне интересе добро је познато широј јавности, јер о томе постоје деценијска и обимна медијска сведочења. Можда су она сва сажета у објављеном интервјуу пре двадесетак година у угледном недељнику, у коме је истакнут мој основни мото у заштити националних интереса – треба се понашати у кризним временима на такав начин да у будућности својим унуцима можете јасно рећи шта сте радили када је српском народу било најтеже. Увек сам био и бићу уз свој српски народ, уважавајући и волећи све друге народе. Овом приликом корисно је  подсетити само на лична ангажовања као Председника бројних значајних одбора формираних у циљу подсећања на богату традицију нашег народа, као на пример председника извршног одбора за обележавање 800 година Хиландара, председника одбора за обележавање 190 година Мишарског боја, као и јавна и научна иступања везана за одбрану наших највиших званичних представника, који су по командној одговорности, уз гажење норми међународног права неоправдано били заточени у Хашком казамату.  Заиста ми је драго што су се недавно неколико чланова Покрета 1389 сликали поред Споменика на Текеришу у време обележавања годишњице историјске битке и велике српске победе, па их обавештавам да се неколико метара иза њих налази гроб мог славног прадеде – дародавца земље за Споменик српским јунацима и носиоца највиших српских одликовања, чијем делу је недавно посвећен и значајан јубилеј Културно уметничког друштва ‘Абрашевић’ из Шапца.

Тужбе неће бити

Господине уредниче,

Обавештавам Вас да и поред криминалног карактера изречених лажи у пренетој изјави, нећу тужити њихове протагонисте, јер и поред свега увредљиво изреченог желим искрено да очувам светост године која се налази у називу Покрета, чији је председник новосадског одбора изрекао најгнусније увредљиве лажи. Изражавам спремност да се пријатнијим поводом искрено погледамо у мени драгом граду – Новом Саду, који ме подсећа на спортске, војничке, професорске, а данас и ауторске дане, иако је изречене увреде и неистине веома тешко заборавити.

Поштовани уредниче,

Извињавам Вам се на дужини овог саопштења, јер користимо прилику да уједно одговоримо и на сличне и лажне измишљотине изречене у локалном медију у Црној Гори. Амбасада се више неће оглашавати у вези ове проблематике, јер не жели да се уплиће како у политичке тако и у процесно – правне активности. У том смислу се надам да ће ово саопштење имати и дозу ексклузивности и као такво бити интересантно за црногорске и наше медије.

Тренутно се налазим међу три доајена дипломатског кора у Црној Гори. Неутемељене увреде и неистине никако неће обесхрабрити Амбасаду у обављању дипломатских активности у циљу остваривања приоритета спољне политике Републике Србије, већ напротив представљати додатни импулс у самопрегорном раду  у дипломатској заштити виталних националних интереса. У наредном периоду ћу се, као и до сада, осећати да се налазим у друштву драгих рођака, при чему подразумевам све грађане Црне Горе. 
Уважени уредниче, Биће нам довољна сатисфакција да објавите у целости ово саопштење у коме се потпуно дискредитују неморални творци ноторних неистина. Упућујем редакцији и Вашим читаоцима најбоље жеље.“

ПОДИЈЕЛИ

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Al je ovaj razvukaoooo.Ne moras ti da saradjujes sa strankama g.Bingulac ,niko te ne tera,nego sa narodom srpskim koji zivi tamo gde su tebe metnuli.Pravdanja u tekstu su visestruka. Pa se stice utisak odgovornosti.Treba videti kako neki ambasadori u Beogradu iz susednih zemalja brinu za svoje u Srbiji, a ima ih za po par %. U CG ima oko 30% Srba po popisu.Ambasadore to saznaj.A ne ,ovo ono,te primio me Milo dva puta,te odmor u Beogradu,te ja sport vodio,died bio Solunac,odlicno /nema kuce u Srbiji I CG koja nema ratnika ili junaka iz prvog sv.rata/.Dakle,nije rec o stvaranju netrpeljivosti i razdora u CG putem ambasade, vec o aktivnijem ukljucivanju u probleme koje Srbi imaju u CG oko jezika,pisma,zaposljavanja…

 2. 0
  0

  Екселенцијо, на моју и Бодинову жалост он је у праву. Ваљало би се сјетити српских институција које сте заборавили, макар неке, а Ви и ја знамо које. Политичке странке? Па амери, европљани немају проблем да сарађују са политичким партијама, истина „грађанске орјентације“, али зашто ви немате сарадњу са НСД, парламентарном странком. Зашто сте прогутали лаж да дипломате из зграде чији сте домаћин раде свој посао. Знамо сви ту срамну улогу конзуларног особља из Ваше амбасаде, дал из добре намјере, незнања, Вашег или нечијег друго наређења. Српска историја са Вашим мандатом имаће једну мрачну страну, а ви дио CV са којим се нећете моћи поносити. Искрене жеље да Вас прати добро здравље, али Вашим одласком се неће осјетити празнина као одласком Вашег претходника и двојице изврсних дипломата који су перфектно разумјели проблеме њихових сународника. Свако добро Вама и породици.

 3. 0
  0

  Свједок, не треба незадовољство показивати са личним увредама. Незадовољни јесмо, али не познајемо амбасадора да би му давали такве квалификације. Вјерујемо да ће следећи бити бољи, а амбасадору срећан повратак.

 4. 0
  0

  Srbijanac iz Crmnice, a kako ne poznajem najgoreg beka u istoriji ZVEZDE. Kakav bek takav i ambasador. Reci mi, sta nam pomoze za ovo vrijeme od kad je u CG? Cak i lazni drzavni udar je podrzao, odnosno pomogao vlastima. Ako je Srpska kuca pomoc Srbima srecno bilo, ali srpska sirotinja i ja sa njima od toga nemamo nista.U CG.ima sto hiljada srpskih kuca pa nam i ta jedna nece uvecati posebno brojno stanje. Srecan ti Bingulac.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here