Насловна Политика Билд: Побуна у Сиризи, Ципрас даје оставку

Билд: Побуна у Сиризи, Ципрас даје оставку

1
ПОДИЈЕЛИ

Због промене курса у преговорима са лидерима еврозоне и прихватања мера штедње и реформи, премијеру Грчке Алексису Ципрасу прети побуна у сопственим редовима.

cipras

Постоји могућност и да до краја недеље поднесе оставку, пише немачки лист „Билд“.

Грчки премијер сада се суочава са тешком битком да добије подршку коалиционих партнера за коначни предлог лидера еврозоне за спас Грчке.

Министар енергетике Панајотис Лафазанис, који предводи Леву платформу унутар владајуће Сиризе, оценио је споразум Грчке са лидерима еврозоне као „неприхваљив“ додавши да он „поништава народни мандат и поносно „не“ грчких грађана на референдуму“.

Од укупно 149 посланика Сиризе, 30 радикалних левичара из овог табора окренуло је леђа Ципрасу због тога што је попустио пред захтевима кредитора.

И док коалициони партнер Анел прети да неће подржати предложени пакет, Ципрас покушава посланицима да објасни промену свог курса у Бриселу.

Према информацијама „Билд-а“, Ципрас сада размишља и о оставци како би отворио пут за формирање привремене техничке владе и расписивање нових избора.

Према овом сценарију, Ципрас би сутра заједно са представницима опозиције усвојио мере штедње у парламенту, након чега би влада поднела оставку.

Тиме би грчки премијер избегао да сам спроведе непопуларне мере штедње, наводи „Билд“.

Бивши министар економије Јанис Варуфакис изјавио је да би био веома изненађен ако Ципрас буде желео да остане премијер после свега, не искључујући могућност ванредних избора.

Договор ЕУ и Грчке Варуфакис је окарактерисао као „нови Версајски споразум“.

У случају избора на јесен, Ципрас би у оваквој ситуацији, имао веће шансе да победи, оцењује немачки таблоид.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here