Насловна Политика Бил Гејтс и даље најбогатији

Бил Гејтс и даље најбогатији

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички милијардер и филантроп Бил Гејтс задржао је позицију најбогатијег човјека на свијету, на којој се налази већ 16 година у посљедње двије деценије.

Bil-Gejts-1

Према најновијој Форбсовој листи најбогатијих људи на свијету, богатство Гејтса, суочнивача америчке софтверске компаније Мајкрософт, увећано је од прошле године за 3,2 милијарде долара на укупно 79,2 милијарде долара, упркос томе што је Мајкрософт прошлог новембра поклонио хуманитарној Фондацији „Бил и Мелинда Гејтс“ акције у вриједности од 1,5 милијарди долара.

Мексички бизнисмен Карлос Слим задржао се на другом месту Форбсове листе, захваљујући богатству од 77,1 милијарде долара, нашавши се тако испред америчког милијардера и инвеститора Ворена Бафета и његовог богатства од 72,7 милијарди долара.

Бафет је уједно и највећи добитник овогодишне Форбсове листе, пошто је његово богатство порасло за 14,5 милијарди долара у односу на прошлу годину, захваљујући растућој вриједности акција његовог инвестиционог фонда „Беркшир Хатавеја“.

На четвртом мјесту Форбсове листе је Амансио Ортега, оснивач модне куће Индитекс, у оквиру које послује бренд Зара. Његово богатство је процијењено на 64,5 милијарди долара.

Суочнивач друштвене мреже Фејсбук, Марк Закерберг, напредовао је за пет мјеста, завршивши на 16. месту, што је први пут да се нашао унутар престижног круга од 20 најбогатијих људи на свету.

Кинески милијардер Џек Ма, чија је платформа за трговину преко интернета Алибаба прошле година имала највећу јавну понуду акција на Њујоршкој берзи икада, обрео се међу 50 најбогатијих људи на свијету, заједно са још двојицом кинеских држављана.

Приметно је да, према Форбсовој листи, број милијардера непрестано расте, па је ове година њихов број достигао нови рекорд од 1.826 милијардера у односу на прошлогодишњих 1.645.

Јачање долара према евру, у комбинацији са падом цијена нафте је, према оцјенама Форбса, имало значајног утицаја на овогодишњу листу најбогатијих људи на свијету.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here