Насловна Друштво Бијело Поље: Нова инфекција новорођенчади

Бијело Поље: Нова инфекција новорођенчади

0
ПОДИЈЕЛИ

 Двије новорођене бебе са тек поново отвореног бјелопољског породилишта, упућене су прекјуче и јуче на Инситут за неонатологију у Подгорици.

bebe

Према ријечима в. д. директорке Болнице Бисерке Булатовић, код тих беба нијесу постојали никакви знаци инфекције.

“Прва беба упућена је прекјуче због физиолошке жутице, а друга јуче због благо повишене температуре. С обзиром на то да одсјек неонатогије није отворен, а да ординирајући није неонатолог, већ педијатар, који прати физиологију новорођенчади, дјецу смо упутили на Институт за неонатологију. У разговору са љекарима сазнали смо да се стање редовно прати и да су бебе добро“, казала је Булатовићева “Вијестима”.

Она је додала да су на породилишту, које је отворено у понедјељак након новембарске инфекције пет беба од којих је једна преминула, на свијет дошле још три бебе, које су у одличном стању. Булатовићева истиче да су прије пет дана урађени брисеви на одјељењима породилишта, гинекологије и неонатологије и да су били потпуно стерилни.

Како је „Вијестима“ незванично речено из Клиничког центра ЦГ, код једне бебе, стара четири дана, постоје симптоми жутице, а код друге, рођене прије два дана, неонаталне инфекције.

Саговорник “Вијести” каже да су синоћ рађене додатне анализе за оба новотођенчета. Бебе су, према ријечима добро упућеног извора, стабилног здравственог стања.

Директор КЦЦГ Милан Мијовић саопштио је синоћ „Вијестима“ да због обавеза није у могућности да ступи у контакт са запосленима и да изјаву о пријему још двије бебе из Бијелог Поља.

Због инфекције пет беба из Бијелог Поља, које су у Институ за болести дјеце примљене од 3. до 13. новембра и од којих је једна преминула, од краја децембра су у притвору бивши директор Опште болнице у Бијелом Пољу Томислав Јеремић, бивша начелница неонатологије Хака Тахировић и бивши начелник Гинеколошко-акушерског одјељења Звонко Пулетић.

Они су ухапшени у оквиру истраге о инфекцији беба по налогу Врховног државног тужилаштва.

Из Врховног државног тужилаштва је саопштено да постоје основи сумње да су Јеремић, Пулетић и Тахировићева извршили кривично дјело – тешко дјело против опште сигурности у вези са кривичним дјелом непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

За ово дјело прописана је казна затвора од двије до 12 година.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here